Bart Veldpaus (links) en Piet Kroft praten over de verkiezingen met Ardalan, Sirwan, Feri en Reza.
Bart Veldpaus (links) en Piet Kroft praten over de verkiezingen met Ardalan, Sirwan, Feri en Reza. Foto: Antoon Jeuken

‘Taal is brug tussen twee werelden’

Algemeen Venray

De koekjes staan op tafel, het koffieapparaat pruttelt en Piet Kroft zit met de krant in zijn hand op de bank in huize Khodashenas-Chegini aan de Bevrijdingsweg in Venray. Naast de Iraanse bewoners Reza en zijn vrouw Feri zijn ook Sirwan al Hasso uit Irak, Ardalan Sakaki uit Iran en Venraynaar Bart Veldpaus, die net als plaatsgenoot Kroft al jaren actief is als taalmaatje voor vluchtelingen die in Venray wonen, van de partij. “Het is fijn als je mensen die huis en haard hebben moeten verlaten, kunt helpen”, weet Bart uit ervaring. 

Piet vervolgt. “Wanneer je als vluchteling je draai probeert te vinden in Venray,  is Nederlands spreken en verstaan een must.  Taal is immers de brug tussen twee werelden. De snelste en beste manier is als je direct contact hebt met mensen die Nederlands spreken. In totaal starten binnenkort een kleine twintig nieuwe Nederlandse taalmaatjes, maar we kunnen nog steeds mensen die vluchtelingen helpen bij het leren van onze taal gebruiken.”

Na een kort voorstelrondje, waarin Reza, Feri, Sirwan en Ardalan zich in verrassend goed Nederlands aan de verslaggever en de fotograaf presenteren, haakt Bart in op de actualiteit.  ”Door alle onrust in de wereld zien we ook in Venray steeds meer vluchtelingen. Sommigen verblijven tijdelijk in de n..