Willem Swinkels uit Venray op de foto in 1955.
Willem Swinkels uit Venray op de foto in 1955. Foto: RooyNet

Wandelen bij de Loobeek

Venray | Op deze oude foto, gemaakt in 1955 is Willem Swinkels te zien. Willem is geboren op 1 juni 1883 in Venray als zoon van Peter Swinkels en Johanna Ewalts. Hij trouwde op 22 november 1915 met de Overloonse Anna Borghs en overleed op 25 april 1962 in Venray, nu bijna 61 jaar geleden. Het echtpaar was eigenaar van café De Molen, gelegen aan de Overloonseweg. Nu nog herkenbaar onder huisnummer 30. 


Het café dankte zijn naam aan een volmolen die bij de Loobeek heeft gestaan. De naam volmolen verwijst naar het proces wat zich in de molen afspeelt, wol wordt “vervilt”. De wol wordt door een chemisch proces verdicht en verstevigd. De wollen structuur die luchtig was wordt een stevige, compacte stof. Om dit te bereiken moest de stof lang gestampt en gekneed worden. Vanaf de 15e eeuw werden mensen vervangen door wind- of watermolens. Zo’n watermolen had vaak een uitwendig schoepenrad. Dit is mooi te zien bij de in 2021 in Merselo gereconstrueerde Weverselose Volmolen. Dit is waarschijnlijk de enige in Nederland (en misschien zelfs in West Europa) aanwezige werkende volmolen.

Zeker de moeite waard om daar eens langs de Loobeek heen te wandelen. Zeker nu de natuur op het punt staat te vergroenen; het voorjaar komt eraan. En sta dan niet versteld als u drassige plekken tegenkomt want er wordt nog volop gewerkt, niet door werklui maar door de bever. Zo her en der is er behoorlijk aan bomen geknaagd en menige boom heeft het loodje gelegd. De bever is vooral ‘s nachts actief en heeft een voorkeur voor de zachtere houtsoorten als wilgen, de populier of de els maar een eikenboom gaat er soms ook wel aan. De bast, kleine takjes en bladeren staan op het menu maar de grotere takken zijn prachtig materiaal om burchten en dammen mee te bouwen. Lopend langs de Loobeek zijn daar prachtige voorbeelden van te zien. Gevaarlijk zijn ze niet tenzij ze in het nauw worden gedreven.

Als u dan bij de Weverse volmolen aankomt zijn er verschillende bankjes waar u kunt genieten van de natuur en uw zelf meegebracht drankje kunt nuttigen want; het is geen Café helaas. Soms is de volmolen open en kunt u informatie krijgen van de aanwezige vrijwilligers. Mooi dat de volmolen is herbouwd, een mooie verwijzing naar de vele schaapskuddes die hier vroeger rondliepen.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.