'Te weinig stembureaus'

VENRAY | Te weinig stembureaus, verkiezingslijsten die te laat in de bus vielen, ouderen die niet stemden omdat een stemlocatie te ver weg lag, stemgerechtigden die omdraaiden omdat de rij bij de stemlocatie te lang was. SP Venray stelde deze misstanden vast tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen. Burgemeester Leontien Kompier nam de kritiek ter harte. 


SP-raadslid Elianne Sweelssen bevroeg Kompier er dinsdag over tijdens de raadsvergadering. Ze zei het onacceptabel te vinden dat kieslijsten in sommige gevallen pas op vrijdag 10 maart werden bezorgd. "Onacceptabel", stelde Sweelssen. "We kregen hier heel wat vragen over." Kompier liet weten die kritiek terecht te vinden en dat PostNL hierover excuses heeft gemaakt. "PostNL kreeg de lijsten op tijd, maar had een week nodig ze te bezorgen Dat gebeurde nog wel binnen de wettelijke termijn. Sneller bezorgen kan. Dat betekent wel 33 procent meer kosten. Dit bespreken we bij de evaluatie." De suggestie van Sweelssen de kieslijsten voortaan tegelijk te laten bezorgen met de stempassen (die nu eerder in de bus vallen) kan volgens Kompier niet. "Omdat de kandidaten vaak later bekend zijn." Kompier gaf aan tijdens het boodschappen doen ook te zijn aangesproken door inwoners die vroegen waar de lijsten bleven.

Kompier zei dat bij het bepalen van het aantal stembureaus is gekeken naar het opkomstpercentage van vier jaar geleden. De opkomst was toen laag, daarom zijn vier stembureaus geschrapt. Kompier "We moeten kritisch kijken of dat niet te veel was. Duidelijk is dat stemlocatie de Hoge Beek (bij de Noordsingel red.) open had moeten blijven. Die locatie gaat volgende keer weer open." 

Kompier stelde zelf ook vast dat de wachtrijen bij de stembureaus vaak lang waren. "Heb dit zelf gemerkt bij 't Stekske. Heb enkele mensen gevraagd wat ze daarvan vonden. Er was begrip. Ze vonden het belangrijk dat we konden stemmen. Het langere wachten had er ook mee te maken dat er twee verkiezingen waren en de grote stemlijsten die meer tijd in beslag namen. In het gemeentehuis is zelfs nog tot kwart voor tien gestemd door de rij die nog binnen stond. Goed nieuws natuurlijk is dat het opkomstpercentage dit jaar hoger lag."