Paardenhouders in het geweer tegen vliegbasis De Peel

VENRAY | Enkele Venrayse paardenhouders hebben zich verenigd in een werkgroep als reactie op het voornemen van Defensie om vliegbasis De Peel te heropenen. Al eerder maakten ze in een brief aan het Venrayse college van burgemeester en wethouders hun zorgen kenbaar over de komst van de F-35 naar Noord-Limburg. "We willen er alles aan doen om heropening te voorkomen", zegt Harrie Derks, werkgroeplid en eigenaar van paarden in Merselo. "Binnenkort willen we ook gouverneur Emile Roemer hierover op de hoogte stellen."


Door Henk Baltussen 


De F-35 kan niet alleen grote gevolgen hebben voor paarden, ook de bedrijfsvoering kan daardoor in het geding komen. Derks noemt bijvoorbeeld Volkel waar al veel paardenhouders hun heil elders zochten. "Terwijl de provincie en Limburgse gemeenten deze bedrijfstak als een speerpunt zien." 

Straaljagers en paarden gaan niet samen, meldde de werkgroep de gemeente eerder. Dat liet ook Team Paardenkliniek Venlo deze maand in een brief aan Venrays burgemeester Leonten Kompier weten. 'De paardensector zit hier in de lift. De jarenlange inspanningen om deze regio tot de meest ideale paardenomgeving te maken werpen hun vruchten af. De komst van een zeer intensief gebruikte vliegbasis midden in deze paardenregio is te vergelijken met een tikkende tijdbom. De gevolgen van de overlast die De Peel gaat veroorzaken zijn niet te overzien. De hoge stresslevels gaan grote invloed hebben op de gezondheid van de paarden, wat een catastrofe is voor de bedrijfstak. Het zou de messteek zijn voor deze zorgvuldig opgebouwde paardenregio'. 

De Venrayse werkgroep, met negen paardenhouders uit Ysselsteyn, Heide Merselo en Vredepeel, heeft inmiddels ook Jan Houba op de hoogte gesteld van haar zorgen. Houba vertegenwoordigt de Venrayse burgers in de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu, ofwel COVM De Peel. Het overweldigende gevoel en geluid van de F-35 en het lawaai en vaak laagvliegen van de helikopters maakt dat dit vluchtgedrag bij paarden gaat vertonen, betoogt de werkgroep.

"Politiek, Defensie en andere betrokkenen moeten dit weten", zegt Derks. "Tijdens de belevingsvluchten hebben we de paarden zoveel mogelijk naar binnen gehaald. Maar ook binnen kan er zomaar paniek uitbreken. Een paard hoeft maar met z'n staart omhoog te gaan staan en het is zover. Met alle gevolgen van dien. We hebben inmiddels een overleg gehad met het college van Venray en Defensie. Andere paardenhouders gaan in overleg met de gemeenten Horst aan de Maas en Deurne." Tevens heeft de werkgroep het voornemen om in april of mei een infoavond te houden voor paardenhouders. "Dat zijn er in deze regio vele honderden", weet Derks. "Van professionals tot hobbyisten."