Tijmen Graat uit Maashees ontkurkt de champagne na zijn zege in de Kroatische Istrian Spring Trophy.
Tijmen Graat uit Maashees ontkurkt de champagne na zijn zege in de Kroatische Istrian Spring Trophy. Foto: Eigen foto

Dromen van Tour de France

Maashees |  Hij geniet van alle aandacht. Maar moet er ook wel een beetje aan wennen. De 20-jarige Tijmen Graat won onlangs in Kroatië voor het eerst een etappe én het eindklassement van een wielerkoers. 


En niet zomaar een: de Istrian Spring Trophy is een sterk bezette race met verschillende pro-continentale en continentale wielerploegen aan de start, een wedstrijd op het tweede internationale niveau. “En daarna werd het een gekkenhuis met appjes en persaanvragen”, zegt de renner van Jumbo-Visma Development Team met een lach. “Ja, ik wist dat ik afgelopen winter stappen vooruit heb gemaakt als wielrenner, maar dat ik al zo sterk zou zijn om een rit én het eindklassement van zo’n internationale rittenkoers te winnen, nee, dat had ik niet gedacht. Eigenlijk heb ik daarmee mezelf verrast. Maar zonder steun van de ploeg was het natuurlijk nooit gelukt.”

De inwoner van Maashees, die vier jaar geleden pas begon met wielrennen en daarvoor voetballer was bij Volharding in Vierlingsbeek, maakt sinds 1 januari 2022 deel uit van de opleidingsploeg van het Jumbo-Visma-talententeam. "Daarin zitten vijftien jonge wielrenners", legt hij uit. "Het klopt dat ik nog niet zo lang koers. Vanwege een hardnekkige enkelbandblessure moest ik in 2018 stoppen met voetballen. Omdat ik toch in beweging wilde blijven, ging ik met mijn vader Hans mee wielrennen. Vervolgens vond ik het zo leuk dat ik steeds vaker op de wielrenfiets stapte en ook mee ging doen aan wedstrijden."

Tijmen Graat, die naast het wielrennen de studie bedrijfskunde aan de Open Universiteit volgt en op het Raayland College zijn vwo-diploma behaalde, bleek een natuurtalent. Hij viel op bij het Regionaal TrainingsCentrum Wielrennen (RTC) Limburg, ging fietsen voor het Streetjump Development Team en werd vanwege zijn prestaties – vooral als klimmer –  uitgenodigd voor testen en trainingen van het Jumbo-Visma Development Team.

Met het op 1 januari 2022 tekenen van een contract bij de zwart-gele brigade kwam een droom uit. Sindsdien fietst hij in hetzelfde team, weliswaar in de opleidingsploeg, als de Jumbo Visma-kopmannen Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Primoz Roglic. "Ja, dat is natuurlijk prachtig. Als jonge wielrenner leer je gewoon heel veel van de ervaring van oudere wielrenners. Bijvoorbeeld over tactiek. Maar afgelopen winter heb ik vooral veel in het krachthonk gezeten om sterker en explosiever te worden. Want als klimmer moet ik natuurlijk ook kunnen sprinten. Tijmen Graat zit tijdens een normale trainingsweek minimaal zes keer per op de wielrenfiets. Je ziet hem regelmatig in de regio trainen. "En op de zevende dag doe ik thuis vaak aan krachttraining”, legt hij uit. "Ik train volgens de schema's die ik van de ploeg ontvang. Die zijn natuurlijk afhankelijk van het wedstrijdschema. Ja, het is lekker druk in combinatie met school, maar fietsen geeft me zowel energie als ontspanning en is verslavend.” Hoe hij zijn wielertoekomst ziet? "Ik droom net als elke wielrenner natuurlijk van deelname aan Tour de France. En dan een rit winnen, haha. Maar voor nu ben ik er vooral trots op dat ik voor het Jumbo-Visma Development Team fiets. De prestaties van vorige week motiveren me nog meer om als wielrenner alles eruit te halen. Die hebben me vertrouwen gegeven."
Afgelopen dinsdag stond hij aan de start van de Italiaanse WorldTour-rittenkoers Coppi e Bartali. Samen met onder meer de Jumbo-Visma-kopman Sam Oomen. "Dat wordt een nieuwe uitdaging, maar ik heb er vooral heel veel zin in”, zo klinkt het vrolijk uit de mond van het Maashese wielertalent.

'Fietsen geeft me zowel energie als ontspanning'
Afbeelding