Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Deken vecht stop op subsidie aan

Algemeen Religie Venray

Het besluit van het Venrayse college van B en W om twee parochiefederaties in Venray geen subsidie te verlenen voor hun pastoors valt niet in goede aarde bij deken Ed Smeets. Het zou gaan om een totaalbedrag van bijna vierduizend euro “We gaan dat besluit aanvechten”, aldus Smeets. 

Het gaat om de parochiefederaties Blitterswijck, Castenray, Oirlo en Wanssum en Geijsteren en Oostrum die elk een pastoor hebben. Jaarlijks maakte de gemeente 1.943 euro per pastoor aan subsidie over naar de parochies. Er vond nooit een steekproefsgewijze controle plaats of een parochie die subsidie wel nodig had.

In 2021 nam de gemeenteraad een motie aan dat die controle voortaan wel moest gebeuren bij geestelijk bedienaren pastoors, dominees, pastoraal werkers en imams. In 2021 en 2022 kregen vijf parochies of federaties, de Islamitische Stichting Venray en de Protestantse Kerk, deze subsidie. Uit de vorig jaar genomen steekproef werd duidelijk dat twee parochiefederatie te veel geld hebben om aanspraak te maken op de subsidie. “We zitt..