Afbeelding
Foto: RooyNet

Verkiezingstijd

Venray | Soms lijkt verkiezingstijd wel op topsport. Zou het daarom zijn geweest dat in 1982 Joop Den Uyl voor deze sportwinkel zijn campagne voor de tweede kamer verkiezingen voerde en de bekende PvdA-rozen uitdeelde, samen met Joost van de Vorle? Gisteren en vandaag gaat het dan weliswaar niet om de Tweede Kamerverkiezingen, maar om de provinciale staten en het waterschap. 


De provinciale verkiezingen zijn van belang omdat het een van de taken van de provinciale staten is om de leden van de Eerste Kamer te kiezen, samen met de leden van de kiescolleges van de Eerste Kamer. Uit de stembussen die op de verschillende stembureaus stonden moeten vandaag of morgen 47 statenleden naar voren komen. Vanuit Venray en omstreken hebben zich 13 personen kandidaat gesteld van verschillende partijen. Het kan je bijna ontgaan zijn, via de radio, tv, kanten en op diverse sociale media is er volop campagne gevoerd om deze verkiezingen onder de aandacht te brengen. Met name de landelijk politici waren in beeld terwijl het toch echt om de provinciale Statenverkiezingen gaat of beter gezegd ging want vandaag is het tellen begonnen.

De Eerste Kamerverkiezingen moeten dan uiterlijk drie maanden na deze provinciale verkiezingen plaatsvinden, midden juni dus maar wat is eigenlijk de taak van de Eerste Kamer? Wetsvoorstellen worden door de regering voorgesteld maar ook de Eerste Kamer kan hiervoor initiatief nemen, Als dit wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen wordt het ter toetsing aan de Eerste Kamer voorgelegd, het kan niet door de Eerste Kamer worden gewijzigd, alleen aannemen of verwerpen. De Eerste Kamer kan wel invloed uitoefenen om het wetsvoorstel aangepast te krijgen. Zoals bekend speelt er nogal wat in ons kleine landje; asielcrisis, stikstofcrisis, energiecrisis, woningcrisis enzovoorts. Formeel is er sprake van een crisis als een bepaalde mate van evenwicht in een situatie ernstig verstoord raakt. Kijk je naar bijvoorbeeld de stikstofcrisis dan gaat het daar al meer dan een jaar over. Dit is dan eigenlijk geen crisissituatie maar een (helaas) nieuw evenwicht; Te veel stikstofproductie, te weinig woningen etc. Vandaag 16 maart worden de stemmen geteld. Nieuw hierbij is dat het mogelijk is dit proces te volgen om 'Amerikaanse taferelen' te voorkomen. Als de verkiezingsstemmen zijn geteld kunnen we hopen dat Nederland weer in beweging komt en het huidige evenwicht van het stikstofprobleem weer in een crisis belandt die verandering brengt (een crisis kan namelijk ook positief zijn, al denken we vaak aan de negatieve kant bij een crisis) want dát zou kunnen betekenen dat we hoe dan ook naar een nieuw evenwicht toegroeien; stikstofreductie. Woningbouw komt weer op gang enz. Hoop doet leven, nieuwe mensen, nieuwe kansen! Stel je toch voor dat het weer over de inhoud gaat en er knopen doorgehakt kunnen worden, bijna niet te geloven.


Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.