Bouw dorpshuis in Ysselsteyn laat op zich wachten

YSSELSTEYN | Nieuwbouw van het dorpshuis in Ysselsteyn, met onder andere een inpandige gebedsruimte en een dagbesteding op de plek van de huidige Odakerk, zal waarschijnlijk 'ergens in 2025' van start kunnen gaan. De grootschalige renovatie van het pand van jongerencentrum Jera'70 wordt na carnaval volgend jaar opgepakt. Dat liet Eric Michels, voorzitter van de werkgroep RAP (Realisatie Accommodatie Plan), maandagavond de leden van het dorpsforum weten.


Door Henk Baltussen


Omdat de plannen en de begroting voor het dorpshuis nog niet klaar zijn, kan het project voor april dit jaar nog niet worden opgenomen in het MUIP, het  Meerjarig Uitgaven en Investeringsprogramma van de gemeente Venray. Dat wordt nu april volgend jaar. De gemeenteraad neemt er vervolgens pas in november 2024 een besluit over. Het Jera-project wordt dit jaar wel opgenomen in het MUIP, zodat al komende november de raad erover beslist.

RAP-voorzitter: 'We zijn er ook wel een keer klaar mee' 

In januari legde de dorpshuiswerkgroep het projectrapport voor aan ambtenaren in het gemeentehuis. "Zij beoordelen de plannen voordat ze bij de toetsingscommissie terechtkomen." Die commissie beslist uiteindelijk of het project op alle fronten voldoet en kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad. "De ambtenaren kwamen nog wat zaken tegen die nader moeten worden uitgewerkt", liet Michels weten. "Op bouwkundig moeten er nog wat aanpassingen worden doorgevoerd, dat geldt ook voor de dagbesteding, de exploitatie en de financiering. Daarvoor zijn vier sub-werkgroepjes gevormd om dat op te lossen." In mei wordt de herziene versie aangeboden bij de ambtenaren. 

Michels kon melden dat het bisdom akkoord is met de sloop van de Odakerk en de realisatie van een gebedsruimte in het nieuwe dorpshuis. "De gesprekken met de horeca verlopen goed", kon Michels melden. "Er ligt een principeakkoord. Er wordt ook een omgevingsdialoog met de omwonenden gepland. Ook wordt bekeken om eerder met de voorbereidingen te kunnen starten. Om dat te kunnen moeten we wel zeker van de zaak zijn dat alles doorgaat, stelde Michels. "Aan de andere kant hebben we bij de gemeente aangegeven dat we er ook wel een keer klaar mee zijn. Het traject loopt al tien jaar. Telkens is er wel wat waardoor het langer gaat duren. We hebben aangegeven 'wees kritisch, maar wel aan de slag'."

'Laat een pendelbus rijden tussen The B en Ysselsteyn'

Jera kan wel met de voorbereidingen starten, zoals het laten verrichten van eco- en archeologische onderzoeken. Om dat te kunnen bekostigen, maakte de gemeente alvast 50.000 euro over naar de Jera-rekening. En zoals gezegd, de 1,8 miljoen euro kostende renovatie van het Jera-pand staat op het MUIP te prijken. Michels: "De omgevingsdialoog met de buurt wordt binnenkort aangegaan, er is intensief overleg met de gemeente en de gemeenteraad wordt na de zomer uitgenodigd om bij Jera te komen kijken. Hoe gaat het verder met de activiteiten van Jera? Er wordt eventueel naar andere locaties in Ysselsteyn gekeken. En we kregen ook al advies om bij de gemeente naar de sleutels van het The B-gebouw in Venray te vragen. Dat staat daar toch leeg. Dan kan er eventueel een pendelbus vanuit Ysselsteyn op een neer rijden." 

Het was weliswaar een grapje van Michels, de serieuze ondertoon was duidelijk.