FNV wil snel met wethouders om tafel over toekomst NLW

VENRAY | De vakbond FNV maakt zich grote zorgen over de onderlinge verdeeldheid tussen de bestuurders van het NLW (Maatschappelijk werkbedrijf Noord-Limburg West) en de gemeentelijke colleges van Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray. De toekomst van het NLW staat op het spel, zo laat FNV lokaal Limburg-voorzitter Ed Stevens in een brief weten.


Dat blijkt volgens Stevens uit het lage aantal kandidaten dat vanuit de Participatiewet aan het NLW aangeleverd wordt. Stevens: "Het zijn juist de mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, die daardoor de dupe zijn van dit beleid. Hieruit volgt een hoger kostenplaatje voor de NLW, en minder aanbod van personeel. De inwoners worden zo mogelijkheden tot ontwikkeling en participatie ontnomen. Op deze wijze wordt de noodzakelijke maatschappelijke werkvoorziening van de drie gemeenten stelselmatig afgebroken. Dit kan en mag niet. In het VN Verdrag Handicap staat dat Nederland zich moet inspannen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. De NLW moet als fatsoenlijke en volwaardige sociale werkvoorziening worden behouden."


NLW-directeur Ward Verkuijlen liet al weten dat de drie gemeenten te weinig arbeidskrachten naar het NLW sturen en noemde dat evenals het FNV 'het begin van het einde van NLW'. Evers geeft, naar aanleiding van het gesprek eind vorig jaar van Lokaal FNV Limburg Noord met de wethouders Martin Leenders (Venray) en Roy Bouten (Horst), aan verder te willen gaan met de samenwerkingsafspraken die zijn gemaakt. "Toen is afgesproken dat wij als Lokaal FNV Limburg Noord aan de voorkant mee kunnen denken over de toekomst van het NLW." Evers laat weten binnenkort contact te willen hebben met de verantwoordelijk wethouders.