IVN-wandeling door Castenrayse Vennen

Castenray | Na de lezing van Jan Strijbos op 6 maart over de Castenrayse Vennen staat op zondag 19 maart een wandeling door dit gebied op de agenda.  Al wandelend kunnen de deelnemers zelf de reconstructie van de Lollebeek en de Castenrayse Vennen, in de volksmond de Paes genoemd, bekijken. Dit vengebied is ontstaan in het brede dal van de Lollebeek en haar zijtak de Diepe Leng. Op de hoger gelegen gebieden liggen beboste zandverstuivingen. In het westen de Breehei en in het zuiden Boswachterij Horst.


In het natuurgebied komen onder meer planten als de slangenwortel, wateraardbei, waterviolier en koningsvaren voor. Zelfs de bolletjesvaren uit het verre oosten heeft hier een plekje gevonden. Er zijn meer dan 130 verschillende soorten planten waargenomen. Schotse hooglanders grazen in het gebied om de stukken grasland open te houden. Kortom: een wandeling met een variatie aan landschappen, dieren en planten. De wandeling leidt de wandelaars over oude houtwallen, langs veenbanen en dus langs de gereconstrueerde Lollebeek naar het zogeheten Schaatsven.


Het is er ook in deze tijd van het jaar erg nat, drassig en moerassig en voor deze wandeling worden rubberlaarzen aanbevolen. Vanwege de knuppelbruggetjes en veel omgevallen bomen is het gebied helaas niet geschikt voor mindervalide wandelaars.

Hoe zijn de Castenrayse Vennen te bereiken?  Vanuit Venray voorbij de kerk in Castenray, de eerste weg rechts, de Rietweg 1. Vanuit Horst neem de eerste weg links vóór het dorp en komend vanuit Oirlo volg de rondweg en steek de Horsterweg over naar de Rietweg. De wandeling begint om 10.00 uur, aan de Rietweg 1 en duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis.