Afbeelding
Foto: Wouter Bregman

De familie Van Doorne en DAF

Venray | Hay Mulders uit Horst-America verzorgde onlangs een voordracht over ‘Dromen en doorzetten; over uitvinders, de familie Van Doorne en DAF’. Een grote aantal geïnteresseerden, LGOG-leden maar ook niet LGOG-leden zoals voormalige DAF medewerkers, wellicht voormalige DAF personenauto rijders, huidige DAF trucks rijders en andere geïnteresseerden was, waren hiervoor naar het Auditorium van het Venrays Museum gekomen. Na enkele huishoudelijke mededelingen en de introductie van de spreker, kreeg Hay Mulders het woord. 


De spreker liet de aanwezigen kennismaken met de familie van de gebroeders Hub en Wim van Doorne. Hub, geboren in Horst America, Wim in Griendtsveen. In de voordracht kwam vooral de levensloop van Hub aan de orde. Een jongen met slechts vier jaar lager onderwijs wiens vader naast zijn baan nog als smid actief was. Vader Van Doorne stierf jong, te jong om Hub zijn bedrijf voor te laten zetten. Hub heeft allerlei banen bij verschillende bedrijven gehad, zoals chauffeur van doctor Wiegersma in Deurne, voordat hij in 1920 samen met zijn broer Wim, een eigen bedrijf begon. Dat groeide in de loop der jaren uit tot de DAF. Dat kon omdat de Van Doorne’s de markt goed aanvoelden en daarop met nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden goed op wisten in te spelen. Dat was mogelijk door enerzijds het technisch vernuft van Hub van Doorne, hij kreeg daarvoor in 1953 een ere doctoraat van de TU Delft, en anderzijds door de zakelijke en organisatorische kwaliteiten van broer Wim. De Van Doorne’s hadden een groot aantal (ca 160) octrooien op naam staan. Hun bedrijven hebben in de loop der jaren bijzonder voertuigen gemaakt. Eerst aanhangwagens, later kleine containers die gemakkelijk op de onderstellen van vrachtwagens en op de ‘trein’ gezet konden worden, rijdende regenjassen (gemotoriseerde driewielers met overkapping), ca. 800.000 DAF 33, 44, 55, 66 personenauto’s, ja zelfs raceauto’s (formule 3) en nu nog, grote en veel vrachtwagens (met een marktaandeel in Nederland van 70% en in Europa van 16%.). DAF werd een heel groot bedrijf met maximaal ca. 10.000 werknemers en nu ruim 6000 werknemers.

De Van Doorne’s deden dit samen met hun personeel, DAF was een echt familiebedrijf. Tekenend voor de van Doorne’s was hun betrokkenheid bij het maatschappelijke leven. Veel verenigen (en personen) in Deurne en omgeving werden door hun op enigerlei wijze gesteund. De Van Doorne’s hebben de Nederlandse automobielindustrie op de kaart, nationaal en internationaal, gezet. En dat is gebleven, zoals moge uit de Automotive Campus in Helmond, de nationale en internationale hotspot, ontmoetingsplek en een potentiële businesslocatie voor automotivebedrijven. De van Doorne’s en de DAF-organisatie hebben veel bijgedragen aan de industriële ontwikkeling van Zuid-Oost Brabant Noord-Limburg.  De voorzitter van het LGOG Kring Venray dankte de spreker Hub Mulder voor zijn uitvoerige voordracht, en de dank werd onderstreept door groot applaus vanuit de zaal.


Foto: Wouter Bregman.