R.K Huishoudschool Marianum werd geopend in 1952 en is in 2002 gesloopt.
R.K Huishoudschool Marianum werd geopend in 1952 en is in 2002 gesloopt. Foto: RooyNet

ChatGTP, willen we dat?

Venray | Scholen komen telkens voor nieuwe uitdagingen te staan. Is het niet vanuit de overheid die nieuwe regels stelt dan is het door nieuwe technieken die ontwikkeld worden. Zo meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen onlangs dat er met cameravesten aan examens werden gedaan. 


De examenkandidaat had een vest aan met camera en kreeg via een oortje de juiste antwoorden voorgezegd. Nou is afkijken (spieken) van alle dag maar ook hierin gaan de ontwikkelingen dus steeds verder. Misschien hebt u er al iets over gelezen, ChatGTP. Het biedt iedereen de mogelijkheid om een vraag te stellen aan een computer die op basis van kunstmatige intelligentie een antwoord formuleert. RooyNet heeft (in het kader van de oude foto) de volgende vraag een ChatGTP gesteld: Hoe vieren scholen carnaval in de gemeente Venray vanaf 1800 tot nu?


Het antwoord wordt dan: Carnaval wordt al sinds de negentiende eeuw gevierd in gemeente Venray. Oorspronkelijk werd het carnavalsfeest gevierd met locals die door de straten trokken en op muziek dansten. Tegenwoordig is carnaval in Venray een groot feest waar iedereen aan meedoet. Traditionele carnavalsactiviteiten zoals optochten, bloemencorso’s en dansgroepen zijn nog steeds populair. Carnavalsverenigingen organiseren verschillende soorten activiteiten voor alle leeftijden. Er worden ook verschillende culturele evenementen georganiseerd, waaronder theater, muziek en kunstexposities. Op scholen worden speciale programma's georganiseerd, waarbij leerlingen deelnemen aan verschillende workshops, zoals muziekoptredens, verhalenvertelling of carnavalsquizzen. De school organiseert vaak een feest om deel te nemen aan het lokale carnavalsfeest en leerlingen te laten genieten van het carnaval.


We hebben geen idee of u op een dergelijk antwoord zit te wachten maar RooyNet houdt het toch liever bij eigen teksten, lekker ouderwets zelf bedacht. Op scholen beraden ze zich nu hoe ze met dit fenomeen om moeten gaan omdat er met een simpele vraag zomaar een volledig werkstuk uit de computer rolt. Dat is op de school die u hier op de foto ziet in ieder geval niet meer mogelijk. Dit is de R.K Huishoudschool Marianum, destijds gelegen aan de Mgr Nolensstraat, in 1952 geopend en in 2002 afgebroken. Laten we hopen dat met de komst van ChatGTP het onderwijs niet wordt afgebroken.


Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.