Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Sann en Sanne

Venray | In deze serie nodigen we nieuwe Nederlanders/Venraynaren uit voor een kop koffie of thee en zijn we nieuwsgierig wat ze van Venray vinden. Deze keer: Sann Koko (31) uit Myanmar en Sanne Spee (37) uit Venray.


Sann Koko: "Er zijn twee redenen waarom ik in Venray terecht ben gekomen. De eerste is dat ik met de Venrayse Sanne Spee ben getrouwd. De tweede reden is dat er in februari 2021 in Myanmar een coup gepleegd werd door de militairen, de Tatmadaw. Zij schoven de in 2015 democratisch gekozen regering onder leiding van Aung San Suu Kyi opzij. De situatie in Myanmar is daardoor zo veranderd dat we naar Nederland zijn vertrokken. We hadden inmiddels ook onze zoon Liam gekregen. We voelden er ons er niet meer veilig. We wilden niet dat Liam in een dictatuur onder leiding van een bruut en gewelddadig leger zou opgroeien. Sanne en ik hebben elkaar vier jaar geleden ontmoet via datingsite Tinder. Sanne leidde reizen voor Djoser in Azië en had zich net ingeschreven. We zagen dat onze namen erg op elkaar leken en dat maakte ons nieuwsgierig. We zijn gaan chatten en met elkaar gaan bellen. Dat klikte. Vervolgens ontmoetten we elkaar in Yangon, waar Sanne haar tour net geëindigd was en we bleken het heel goed te kunnen vinden. In Myanmar waren datingsites nog ongewoon. Mensen ontmoeten hun partner in hun dagelijks leven of bijvoorbeeld op bruiloften. Op onze bruiloft hebben inderdaad twee gasten elkaar ontmoet en zij zijn nu getrouwd."


Sanne Spee: "Ik ben geboren en getogen in Venray. Na mijn studie lerarenopleiding Engels heb ik een tijd lesgeven, maar wilde ik eerst nog wat van de wereld zien. Avonturen beleven, Azië trok mij vooral. Ik begeleidde reizen naar onder meer Thailand, Myanmar, India en Cambodja. Mijn intuïtie zei me dat het goed zat en dat ik er gewoon voor moest gaan. En het was ook tijd om mij ergens te gaan vestigen. Ik was inmiddels 33 jaar. Nu ik Sann had ontmoet, zocht en kreeg ik een goed betaalde baan als Engelse lerares op een basisschool in Mandalay. Daar was zelfs woonruimte bij inbegrepen."


Software

Sann: "In Myanmar had ik mijn eigen bedrijf in het installeren van netwerken en beveiligingscamera’s en ontwierp ik software met mijn team voor bedrijven en ziekenhuizen. Ik heb alles geleerd via privécursussen en het internet. Door mijn ervaring daar heb ik hier een baan gevonden als product owner in Nijmegen. Daarnaast ben ik ook nog steeds bezig met het ontwikkelen en verkopen van mijn software in Myanmar, daar gaat al mijn vrije tijd aan op. Ook al woon ik nu in Nederland, het voelt nog steeds als mijn morele plicht om Myanmar vooruit te blijven helpen, door onder andere banen te creëren voor jonge mensen nu door de burgeroorlog weinig kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Aan mijn Nederlands moet ik nog werken. Ik ben hier lid geworden van een modelvliegtuigclub in Oirlo. Dat is een grote hobby van mij en een goede manier om de taal te oefenen en vrienden te maken. Ik moet nog wel een examen doen om zelf met het modelvliegtuig te mogen vliegen. Ik ben er helaas al veel te lang niet geweest, omdat het me nu niet lukt om er tijd voor vrij te maken.  Ik moest wel wennen aan de Nederlandse manier van werken of hoe mensen met elkaar omgaan. Als je hier iets bijvoorbeeld niet kan, kun je dat gewoon zeggen. In Myanmar draaien ze vaak om de dingen heen. Daar zeg je eigenlijk nooit nee’."


Sanne: "Over het inburgeren: we hebben hier in Nederland een paar stellen ontmoet die zoals wij met een partner uit Myanmar getrouwd zijn. Zij hebben ook kinderen in de leeftijd van Liam. Het is fijn om regelmatig met hen af te spreken en met hen over het leven in Nederland te spreken. We hebben een huis gevonden in Venray, waar ook mijn ouders wonen. We struinen graag door de natuur rondom Venray. Onze zoon gaat volgend jaar naar de basisschool. We voeden hem tweetalig op. Ik heb hier een fijne baan gevonden bij de bibliotheek als leesbevorderaar op basisscholen. Sann en ik zijn beiden heel nieuwgierig van aard. We zien uit naar wat ons leven ons hier gaat brengen."


Spreekwoord

Hebben jullie tot slot een spreekwoord of gezegde dat je met ons wilt delen? "Soms loopt het leven heel anders dan je verwacht had of zou willen, maar dan is het de kunst om dat te accepteren en er het beste van te maken."


Kent u iemand die interessant is voor deze rubriek: mail een berichtje naar redactie@peelenmaasvenray.nl.

Afbeelding