Nica Versleijen spreekt binnenkort in de bibliotheek.
Nica Versleijen spreekt binnenkort in de bibliotheek. Foto: Rikus ten Brücke

Nieuwe spannende stap

Oostrum | Nica Versleijen heeft psychische problemen, waaronder autisme. Ze beschrijft haar gemoedstoestand sinds enkele jaren in gedichten. Aanvankelijk met als doel om de eigen gedachten te ordenen en zichzelf beter te begrijpen. Maar ze wil ook de hulpverleners inzicht bieden in wat er in haar hoofd omgaat. En het stigma dat nog altijd op mentale gezondheid drukt doorbreken.


Inmiddels verschenen twee dichtbundels van haar hand. Donderdag 26 januari vertelt ze haar verhaal in de bibliotheek in Venray. Het cliché luidt ‘je kunt iemand wel voor diens kop kijken, maar niet erin’. Dat geldt ook voor Nica Versleijen. Voor de deur van de koffietent waar we hebben afgesproken, staat een onopvallende jonge vrouw, donkerblond lang haar onder een paarse muts, gekleed in een groene parka, zwarte spijkerbroek en dito stevige boots. Binnen aan de koffie oogt ze wat verlegen. Nica praat rustig en formuleert zorgvuldig. Af en toe raadpleegt ze haar mobiel voor het juiste antwoord.


Problemen verstopt

Nica Versleijen is pas 21, maar ze kampt al een belangrijk deel van haar leven met mentale problemen. Als kind en puber werd ze gepest, ze had moeite met haar gevoelens te uiten, ze had woede-uitbarstingen, ontwikkelde een eetstoornis en ze beschadigt zichzelf. Lang wist ze haar problemen verborgen te houden, zowel op school als thuis bij haar ouders in Oostrum. Totdat ze diverse keren in een crisis belandde en werd opgenomen.


Waardevolle inzichten

Pas in 2020 werd bij haar een stoornis in het autistisch spectrum vastgesteld. Dat leverde haar waardevolle inzichten op, maar met de diagnose waren haar problemen nog bepaald niet voorbij. Na een jaar in de crisisopvang en even lang op een afdeling van Vincent van Gogh Instituut, staat Nica voor een nieuwe stap op weg naar een meer zelfstandig leven. Binnenkort verhuist ze naar een ‘eigen’ woning aan de rand van het instituutsterrein. Spannend vindt ze het, want omgaan met veranderingen is voor iemand met autisme niet eenvoudig.

Nica beschrijft haar gemoedstoestand sinds enkele jaren in gedichten


Houvast

Sinds een jaar of twee schrijft Nica alles wat haar bezighoudt op in dichtvorm. Ze kan niet precies zeggen waarom ze ermee begon en waarom het gedichten werden. Wel weet ze dat het opschrijven haar heeft geholpen om zichzelf beter te begrijpen. Ook voor de gesprekken met verpleegkundigen en behandelaars bieden haar gedichten houvast. En het geeft haar structuur en een doel. De stap om haar zieleroerselen via een uitgever aan de wereld te openbaren was natuurlijk een grote. Maar de reacties van lezers, meestal onbekenden, geven haar de overtuiging dat ze er goed aan heeft gedaan.


Ervaringsdeskundige

Haar verhaal live voor een publiek vertellen is weer een nieuwe spannende stap voor Nica. De volgende stappen zijn ook al bekend: “Ik heb vorige week een cursus afgerond om te kijken of de opleiding tot ervaringsdeskundige iets voor mij is. Dat wil ik later graag gaan doen. En ik ben bezig met een hulphond. Maar eerst verhuizen. Eén voor één, anders wordt het teveel en gaat het weer slechter met mij.” Nica lijkt op de weg terug.

Afbeelding