Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Twintigtal huizen 'De Lier'

MERSELO | Dorpsraad Merselo en gemeente gaan samen op zoek naar een ontwikkelaar die vijftien tot twintig woningen wil bouwen op de huidige plek van basisschool De Lier. Vorige week besloot het Venrayse college van B en W de locatie te koop te zetten.


Na de verhuizing van de basisschool naar de nieuwe multifunctionele accommodatie in Merselo, die nog bij de sportvelden in aanbouw is, komt de huidige locatie van de basisschool vrij. De bestaande gemeenschaps- en sportaccommodatie D’n Hoek en basisschool De Lier worden samengevoegd in een nieuw pand waar sport- en andere verenigingen terechtkunnen, alsmede de  basisschool. De oplevering staat gepland rond de zomer, zodat het nieuwe schooljaar kan starten op de nieuwe locatie.

Samen met de dorpsraad heeft de gemeente voorwaarden opgesteld voor woningbouw op de vrijkomende percelen. Daarbij wordt ook het naastgelegen jeugdhuispand betrokken. Jongerencentrum JUM, dat onderdeel was van het huidige verenigingsgebouw D’n Hoek, is inmiddels gesloopt en krijgt een nieuwe plek in het nieuwe MFA. De JUM is daarom weer tijdelijk terug in het voormalige jeugdhuis, dat in de woningbouwplannen wordt betrokken. 


Tekeningen

Dorpsraadvoorzitter John van Dijck laat weten dat bij die plannen terdege rekening is gehouden met de input van de dorpsbewoners. Die kregen de kans hierover mee te denken in de vorm van een enquête. Tevens konden ze op tekeningen aangeven hoe het nieuwe woningenplan er in hun beleving uit zou kunnen zien. "We hebben toen echt veel tekeningen gekregen", zegt Van Dijck. "Naar de enquête en de tekeningen is goed gekeken." Ze zijn verwerkt in een verkoopbrochure die begin februari beschikbaar is via de website van de gemeente. Vanaf dat moment kunnen ontwikkelaars een plan voor de locatie indienen. "Dat gaat wel goedkomen", zegt Van Dijck. "Samen met de gemeente zit de dorpsraad ook met die partijen aan tafel. En belangstelling voor de nog te bouwen woningen is er volop. Even is gedacht om er een CPO-project van te maken." 


Net te groot

Dat is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners samen opdrachtgever zijn voor hun eigen bouwplannen. "Maar daar is het aantal woningen toch net iets te groot voor", zegt Van Dijck. Tijdens een bijeenkomst over woningbouw in Merselo op 18 januari bleek de belangstelling groot. Zo'n 125 belangstellenden lieten zich informeren over de mogelijkheden. Want naast de herontwikkeling van De Lier is er ook een bouwplan van zo'n honderd woningen op een stuk grond tussen Kleindorp, Grootdorp en de Steeg in Merselo. 

Een ontwikkelaar is inmiddels bezig met het maken van plannen. Wethouder wonen Jan Jenneskens is blij dat er nu ook in Merselo twee grote woningbouwplannen in voorbereiding zijn. "Daarmee kunnen we de komende jaren ruimschoots voorzien in de woonbehoefte in Merselo."