Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Bestkazerne levert lanceerinstallaties Patriot aan Oekraïne

VREDEPEEL | Nederland levert twee Patriot-lanceerinstallaties en bijbehorende raketten aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Dat materieel van het Defensie grondgebonden Lucht Commando (DGLC) staat nu nog gestationeerd op de Luitenant Generaal Bestkazerne in Vredepeel. Wat betekent de inzet voor de Bestkazerne en het personeel? Enkele vragen hierover aan Defensie.


Door Henk Baltussen


Blijkbaar worden delen van het Patriot-systeem geleverd, namelijk de lanceerinstallatie. Waarom wordt niet het hele luchtafweersysteem geleverd?

Jeroen Verburg, woordvoerder van de DGLC-sectie communicatie: "De levering van Patriot doet Nederland niet alleen. Het is een samenwerking tussen Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland. Samen voorzien we op die manier in de behoefte om luchtverdediging te leveren aan Oekraïne. In hoe en wat er precies geleverd wordt is een afweging die is gemaakt tussen de gezamenlijke belangen van Nederland en zijn bondgenoten enerzijds en het ondersteunen van Oekraïne in de oorlog anderzijds. Het leveren van materieel aan Oekraïne heeft een bepaalde impact op de betreffende eenheden in de Bestkazerne. Maar die is van tijdelijke aard en daarom door Defensie als acceptabel beoordeeld. Het leveren van materieel heeft ook impact op het algehele oefenprogramma van onze eenheden. Ook op de gereedstelling om op elk moment ingezet te kunnen worden als de politiek dit van ons vraagt."


Hoeveel manschappen van Defensie grondgebonden Lucht Commando van de Bestkazerne vertrekken eveneens richting Oekraïne en waar komen de installaties te staan?

Verburg: "Er vertrekken geen Nederlandse luchtverdedigers naar Oekraïne. Ze blijven op de kazerne. Oekraïne bepaalt zelf hoe zij geleverd materieel inzetten, dat is verder niet aan ons." 


Waar en hoe worden Oekrainse militairen getraind voor de bediening van de Patriot?

Verburg: "Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland leveren allemaal een bijdrage in het opleiden van Oekraïense militairen. Hoe deze training eruitziet en waar dat gebeurt, wordt voor de operationele veiligheid niet bekendgemaakt. Een opleiding om het Patriot-wapensysteem te kunnen bedienen duurt voor Nederlandse militairen ruim een jaar. Deze opleidingstijd hebben Oekraïense militairen niet, daar wordt maatwerk voor geleverd." Het Patriot-systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en raketten uit de lucht schieten op een hoogte tot twintig kilometer en een afstand van zestig kilometer."


Hoeveel Patriots staan er nu op Vredepeel en welke delen ervan gaan naar het oosten?

Verburg: "Op de Bestkazerne staan drie operationele Patriotsystemen, Ze bestaan uit meerdere onderdelen zoals een radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Nederland levert twee lanceerinrichtingen aan Oekraïne en een aantal raketten. Daarnaast is er op de Bestkazerne nog een vierde systeem als reserve om de andere drie vuureenheden operationeel te houden. In de Defensienota 2022 staat dat in de toekomst een vierde Patriotsysteem wordt opgericht. Wanneer de Patriot-delen naar het oosten gaan is nog niet bekend."


Heeft dit alles nog consequenties voor de Bestkazerne?

Verburg: "Die zijn aanzienlijk, maar zoals eerder al gemeld van tijdelijke aard. Daarom kan Defensie akkoord gaan met de inzet in Oekraïne. De levering van materieel aan Oekraïne heeft ook impact op het realiseren van toekomstige projecten op de Bestkazerne. Zoals het versterken van de Patriot-capaciteit in Vredepeel. Nederland heeft daarom afspraken gemaakt met de Verenigde Staten om het aan Oekraïne geleverde materiaal versneld te vervangen voor nieuwe exemplaren. Het leven op de Bestkazerne gaat natuurlijk gewoon verder. Wij blijven trainen en oefenen. Het oefenprogramma dit jaar is net als vorig jaar intensief en gevuld. Onze medewerkers zullen het net als vorig jaar druk hebben. Op dit moment zitten militairen van het DGLC in Slowakije waar ze werken ze met Duitse Patriot-systemen. In Roemenië is op dit moment onze counter drone eenheid (detecteren van vijandelijke drones red.) op uitzending. Tevens hebben we onze Binational Short Range Air Defence Task Force, die bestaat uit Nederlandse en Duitse luchtverdedigers die dit hele jaar klaarstaat voor de NATO Response Force. Daarmee zijn zij voor de NAVO de snelst inzetbare eenheid. Dat wordt bij de NAVO Very High Readiness Joint Task Force genoemd. Als de NAVO dit wil kan deze eenheid binnen enkele dagen overal ter wereld worden ingezet. Tot slot vindt in maart de grootschalige oefening Joint Project Optic Windmill plaats op de Bestkazerne in Vredepeel. Dit is de grootste luchtverdedigingsoefening van Europa wat zich compleet afspeelt in een gesimuleerde omgeving. De omgeving merkt verder niets van deze oefening."