Afbeelding
Foto: eigen foto

Taalmaatjes gezocht voor vluchtelingen

Venray | Wie helpt vluchtelingen met Nederlands? Wanneer je als vluchteling je draai probeert te vinden in Venray, is Nederlands spreken en verstaan een must. De snelste en beste manier is als je direct contact hebt met mensen die Nederlands spreken. De werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray zoekt dan ook taalmaatjes voor deze nieuwe Nederlanders.


"Door alle onrust in de wereld zien we ook in Venray steeds meer vluchtelingen", meldt Piet Kroft namens de werkgroep.  "Sommigen verblijven tijdelijk in de noodopvang aan De Voorde, anderen hebben een verblijfsstatus, wonen in ons prachtige dorp en volgen een inburgeringscursus. De laatste tijd zien we veel nieuwkomers die in het kader van gezinshereniging hierheen komen en laag zijn opgeleid."


Groepjes

De werkgroep is op zoek naar mensen die een groepje nieuwe Nederlanders willen helpen met het leren van de Nederlandse taal? "Je begeleidt met zijn tweeën een groepje van vier tot zes nieuwkomers. Het liefst eenmaal per week ongeveer anderhalf uur. Je moet goed Nederlands spreken, goed kunnen luisteren en geduld hebben. Op dit moment doen we een pilot met een groepje van vier personen, onder wie Ardalan."


Iran

Ardalan (foto) stelt zich kort voor: "Ik kom uit Iran en woon al anderhalf jaar in Venray. Na de inburgeringscursus heb ik de vervolgcursus NT2 [Nederlands als tweede taal) afgerond, waardoor ik nu naar een hogeschool of universiteit kan gaan. Dat werd mogelijk door alle manieren samen te volgen en combineren: naar school gaan, podcasts luisteren, tv kijken, tijdschriften en kranten lezen en misschien het belangrijkste: met Nederlanders contact maken."


Lastig

Piet Korft vervolgt: "De meeste buitenlanders vinden het lastig om in Nederlands contact te maken met Nederlanders. Misschien willen ze liever niet fouten maken en wachten tot ze perfect Nederlands kunnen praten en dan durven ze om een gesprek te voeren. Daarom is het erg behulpzaam als Nederlanders initiatief nemen en in groepjes contact maken met buitenlanders."


Meer informatie over taalmaatjes is te verkrijgen bij Piet Kroft via telefoon 06-42593209.