Meer duidelijkheid Vredeskerk, met buurt rond de tafel

VENRAY |  Steenvlinder, een maatschappelijke ontwikkelaar voor zelfbouwers uit Voorburg, gaat zaterdag 4 februari tussen 10.00 en 12.00 uur in gesprek met omwonenden en andere belangstellenden over de 'nieuwe invulling' van de Vredeskerk aan het Kennedyplein in Venray. "Zie het ook als een eerste omgevingsdialoog", zegt Saskia Hinssen, manager bij Steenvlinder. In de voormalige kerk is plek voor 25 woningen. 


Door Henk Baltussen


Hinssen. "We komen 4 februari niet met tekeningen naar Venray. Eerst gaan we het gesprek aan met de omwonenden. En met mensen die interesse hebben op die plek te willen wonen. Natuurlijk zijn architecten al aan het schetsen hoe de inpassing van woningen eruit zou kunnen zien. Maar we willen juist van de buurt weten wat ze ervan vinden, of ze er zelf ideeƫn over hebben, waar we zeker rekening mee moeten houden. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich zorgen maken over de ontwikkelingen, over hun privacy. De kerk is nu een vrij gesloten gebouw met weinig ramen. Die zullen er wel in moeten als er woningen in komen. Daarover gaan we onder meer in gesprek, dat in eerste instantie is bedoeld om met elkaar kennis te maken. Eerst introduceren we Steenvlinder bij de bezoekers en gaan daarna graag met ze in gesprek. We laten ook wat schetsen zien."

De ontwikkelaar hanteert bij de metamorfose van kerk naar wonen dezelfde principes zoals die ook bij het Odaklooster aan de Merseloseweg van toepassing zijn: bestaand vastgoed niet slopen maar een nieuwe functie geven, met respect voor de kwaliteiten van het pand, legt Hinssen uit. "Alle kenmerken van het kerkpand blijven behouden. We zien graag een mix van kavels in de kerk van verschillende grootte en prijsklassen. Wat ons betreft wordt het ook een mix van bewoners: jong en oud en jonge gezinnen. Op die laatste groep ligt enigszins de nadruk, in tegenstelling tot het Odaklooster." 


Planning 

Steenvlinder heeft de kerk gekocht en levert ook de kavels op. Evenals bij het Odaklooster gaat ook bij de Vredeskerk de Venrayse wooncoƶperatie Villa Romana de samenwerking aan met Steenvlinder, dat wel de risicodragende partij is. Villa Romana staat voor kleinschalige leef- en woongemeenschappen ontwikkelen in Venray, met zorg voor elkaar, het gebruik van gemeenschappelijke ruimten en het delen van gebruiksgoederen. In tegenstelling tot het Odaklooster, waar ook in de tuin woningen komen, is alleen de kerk beschikbaar voor woningen. "Rondom de kerk komen geen nieuwe woningen", laat Hinssen weten. De planning is dat komende zomer de verkoop start van de koopwoningen, begin volgend jaar gaat de schop de grond in. Aanmelden voor de infomorgen in de Vredeskerk op 4 februari is gewenst. Info en aanmelden: www.steenvlinder.nl/projecten/vredeskerk-venray