Zusters Ursulinen schenken Venray Angelabeeld

VENRAY | Als eerste bewoners van het huidige gemeentehuis, dat oorspronkelijk als klooster dienstdeed, hebben de zusters Ursulinen een beeld geschonken ten behoeve van het gemeentelijk historisch archief.


Het betreft een voorstudie van het Sint-Angelabeeld dat in een nis staat bij de ingang van het gemeentehuis aan de Heuvelstraat, ook wel bekend als de voormalige ingang van het Sint -Angelagymnasium. Het beeld is vermoedelijk gemaakt door de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos (1888-1954). De geschatte waarde van de voorstudie is duizend euro. Het beeldje is geen persoonlijke gift, maar is toegevoegd aan de kunstcollectie van de gemeente Venray en zal daar in eigendom blijven.

Het beeld verwijst naar Angela Merici (1474-1540), die in 1535 in het Italiaanse Brescia de katholieke vrouwelijke kloosterorde stichtte. Ze kreeg als beschermheilige de naam Ursula van Keulen. De orde wijdde zich aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes. Eind vorig jaar vertrokken de laatste drie Ursulinen uit Venray. Ze verlieten het Odaklooster aan de Merseloseweg om naar Grubbenvorst te verhuizen.

Het Angelabeeld staat op de lijst van uitnodigingen en relatiegeschenken die burgmeester en wethouders jaarlijks krijgen. Betreft het een bedrag van meer dan vijftig euro, dan wordt dit door de gemeentesecretaris getoetst op onregelmatigheden en openbaar gemaakt. Dit gebeurt om elke schijn van corruptie tegen te gaan. Op de lijst van 2022 staan verder geen andere relatiegeschenken die in ontvangst zijn genomen door collegeleden, waarbij zich mogelijk onregelmatigheden of bijzonderheden hebben voorgedaan.