Aniek Bosgoed gaat met Oranje Wit voor handhaving in de topklasse.
Aniek Bosgoed gaat met Oranje Wit voor handhaving in de topklasse. Foto: Rikus ten Brücke

Knokken voor lijfsbehoud

Leunen | Het eerste team van de Leunense korfbalvereniging Oranje Wit promoveerde vorig seizoen in de zaalcompetitie naar de Topklasse. Met een gedeeltelijk vernieuwd team proeft Oranje Wit inmiddels aan een hoger niveau.


Het zat er eigenlijk al een tijdje aan te komen, de promotie van Oranje Wit. Het eerste damesteam korfbalt op zowel veld- als zaalniveau al jaren in de hoofdklasse. “De afgelopen vijf seizoenen draaiden we zowel in de zaal als op het veld in de hoofdklasse altijd bovenin mee”, vertelt Aniek Bosgoed, assistent-trainster bij het eerste team en trainster van het tweede team. “In de zaal hadden we een aantal keren pech dat we door omstandigheden tweede werden. In het seizoen vóór corona verloren we de promotiewedstrijden nog in een spannend drieluik. In de coronajaren lag alles stil.”

Vorig seizoen was alles dus anders. Bosgoed: “We waren verrast met het niveau wat we toen na corona neer konden zetten. We hebben een ervaren groep die al een aantal jaren met elkaar korfbalde. Nu lukte het wel om in de promotieduels promotie af te dwingen.” Dat gebeurde tegen ONA/Astrantia. Het eerste duel werd gewonnen, het tweede gelijkgespeeld, waardoor de promotie werd veiliggesteld. “Dat leidde tot veel euforie”, aldus Bosgoed. “Het was de eerste keer dat we naar de Topklasse promoveerden. We hebben best wat talentvolle meiden, die kunnen nu bij ons op het hoogste niveau in de zaal korfballen.” 

Ondanks de promotie veranderde het team afgelopen zomer flink. “Drie meiden vanuit onze vaste kern waarmee we promoveerden zijn helaas gestopt. Twee hebben te kampen met een langdurige blessure, waardoor we in principe maar vijf dames overhebben van het team van vorig seizoen”, blikt Bosgoed terug op de zomer. “Iedereen was erg benieuwd en nieuwsgierig hoe het nu zou gaan.” Bosgoed vertelt dat het niet tegenvalt: “Je ziet in sommige wedstrijden dat we moeten wennen aan het niveau en de intensiteit van de duels. Toch doen we in de meeste duels niet heel erg onder. Soms missen we wel wat ervaring.” 

Van de negen duels die tot nu toe werden gespeeld, won Oranje Wit er drie. Vier duels gingen verloren en één keer speelde Oranje Wit gelijk, wat resulteert in een huidige vijfde plaats. “In onze poule spelen drie of vier verenigingen die gewoon beter zijn dan wij”, erkent Bosgoed. “Zij spelen al heel lang in de topklasse en hebben een hele brede selectie. Dat zijn voor ons interessante duels om ervaring op te doen, maar normaal gesproken kunnen we niet van die teams winnen. Met de overige zes teams strijden we om klassenbehoud. De eerste zes teams blijven sowieso in de topklasse, de nummer zeven speelt play-offs en de laatste drie ploegen degraderen. We staan nu eigenlijk waar we vooraf hoopten te staan. We spelen onder meer tegen teams uit Velden en Asten. De andere teams zijn tegenstanders waarvoor we wat verder Brabant in moeten.”

In de komende maanden zal moeten blijken of het team het klassenbehoud inderdaad veilig kan stellen. Ondertussen zit Bosgoed ook nog als trainster bij het tweede team op de bank. Daar zijn de gevolgen van de promotie van het eerste team in negatiever opzicht voelbaar. "We staan nu op de achtste plek in de reserve-topklasse. We hebben enkele speelsters moeten doorschuiven naar het eerste team, dus leveren qua kwaliteit wat in. We hebben veel jonge meiden, het is aanpoten. Desondanks hebben we er nog steeds veel plezier in en worden we beter door de weerstand die we iedere week krijgen.”

Oranje Wit weert zich kranig in topklasse
Afbeelding