Afbeelding
Foto: eigen foto

Hulp bij digitale zaken

BiblioNu verzorgt DigiCafé en Klik&Tik

Venray | Onze samenleving wordt steeds digitaler. Lang niet iedereen kan meekomen in die ontwikkeling en de kloof tussen mensen met en zonder voldoende digitale vaardigheden wordt steeds groter. Om die laatste groep te helpen, bieden bibliotheken mensen met laagdrempelige dienstverlening. Er zijn spreekuren, workshops en cursussen. Veelal gratis en ook voor niet-leden.


Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Belastingzaken, toeslagen, DigiD, E-health, huur- en zorgtoeslag, rijbewijs aanvragen, (verkeers)boetes betalen, vragen over pensioen of uitkering, energietoeslag, donorregistratie coronacheck en -vaccinaties en nog veel meer zaken moeten burgers online regelen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom is er in de bibliotheek Venray elke dinsdag van 14.00 tot 15.30 uur en elke donderdag van 15.30 tot 17.00 uur een spreekuur. Vrijwilligers helpen de klanten op weg.


DigiCafé

Het DigiCafé biedt hulp bij alle vragen en uitdagingen die men in de digitale wereld kan tegenkomen. Mensen kunnen er terecht met vragen over de tablet, iPad, laptop, smartphone of e-reader, apps installeren, werking van Windows of MacOs, Whatsapp enz. Het DigiCafé is er elke eerste maandag van de maand van 14.30 tot 16.30 uur in de bibliotheek in Venray. Het is aan te raden om de eigen laptop, tablet, smatphone of e-reader mee te brengen.


Klik&Tik

In de gratis cursus Klik&Tik worden in online oefenprogramma’s de basisvaardigheden zoals websites bekijken, e-mailen en downloaden uitgelegd. De cursus is een keer in de week en speciaal voor diegenen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De deelnemers werken in hun eigen tempo onder begeleiding van een vrijwilliger. Via filmpjes wordt stap voor stap uitgelegd uit hoe de pc en internet werken, hoe je formulieren invult en websites leest.
Er zijn cursusdagen op woensdag en vrijdag in de bibliotheek Venray van 9.00 tot 11.00 uur. Aanmelden via info@biblionu.nl of bel naar (0478) 58 19 70.


DigiSterker

Tijdens drie bijeenkomsten op 27 februari, 6 maart en 13 maart van 15.00 tot 17.00 uur leren de deelnemers stap voor stap digitaal zaken te doen met de overheid: een DigiD te gebruiken en onder meer de websites van de SVB, de Belastingdienst en de gemeente te raadplegen. Ook de website MijnOverheid.nl wordt besproken.

Van de deelnemers wordt wel enige kennis verwacht over het omgaan met een computer. Voor wie die kennis nog niet heeft, is eerste de cursus Klik&Tik aan te bevelen. Ook moet je beschikken over een DigiD en het wachtwoord daarvan kennen. Nog geen DiGiD of wachtwoord daarvan vergeten? Ga dan vooraf eerst even naar het spreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid.


DigiVitaler

In 2023 focust BiblioNu zich het hele jaar op positieve gezondheid. Er zullen verschillende spreekuren, workshops en lezingen rondom dat thema gaan plaatsvinden. Maar ook zorg en gezondheid zijn steeds meer met de computer, tablet of smartphone te controleren en regelen. Dat noemen we digitale zorg. Digitale zorg is handig, omdat het minder tijd kost en men de eigen gegevens altijd bij de hand heeft. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

BiblioNu gaat in 2023 starten met workshops DigiVitaler. De deelnemers maken kennis met digitale zorg en leren er mee werken. Elke workshop behandelt een vorm van digitale zorg, zoals Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntenportaal van de huisarts en over het videoconsult. Exacte data zijn nog niet bekend.


Meer informatie over BiblioNu en de activiteiten zijn te vinden op www.biblionu.nl.