Afbeelding
Foto: Janssen Wuts Architecten BV

Hoogbouw 'Den Hoebert' pijnpunt

VENRAY | Aan de Westsingel bij de rotonde met de Langstraat, op de locatie van Den Hoebert, komen 102 woningen, verdeeld over twee flats met 37 en 32 koopwoningen, een rij van negen levensloopbestendige woningen en 24 zorgappartementen. De hoogste flat met zeven etages en 23 meter hoog.  


Door Henk Baltussen


In eerdere plannen was dat nog dertig meter met negen bouwlagen. Na twee omgevingsdialogen is dat volume teruggebracht. De tweede flat bij de Vollenbergstraat wordt vier etages hoog. Maar de buurt is niet tevreden met het uiteindelijke plan. Er worden zienswijzen aangekondigd op de plannen die vanaf 27 januari voor zes weken ter inzage liggen. Edwin van der Looy van LPM Development, de projectontwikkelaar uit Weert die voor het eerst in Venray aan de slag gaat, wil in het tweede kwartaal van dit jaar het Den Hoebert-pand slopen. "Dat gebouw is totaal verwaarloosd en van binnen helemaal gestript", zei Van der Looy. "Daar kan niemand meer wonen." In het voormalige schoolgebouw van Gilde Opleidingen wilde projectontwikkelaar Jan Lucassen uit Well eerder arbeidsmigranten huisvesten. Dat zorgde voor grote onrust in de buurt, dat plan ging uiteindelijk niet door.

Niet alleen de hoogte van de grootste flat werd aangepast na gesprekken met de buurtbewoners. Ook komen de twee flats, met daaronder parkeergarages voor 39 en 32 auto's, verder van de Westsingel en de Vollenbergstraat te staan, dan eerder het geval was. Daarbij wordt de ontsluiting van de levensloopbestendige woningen niet aan de Mandenmakerstraat gerealiseerd, maar aan de Westsingel. Daarvoor komt een rijlaan dwars door het plangebied te liggen. De tuinen van die negen woningen komen dus aan de Mandenmakerstraat te liggen, wat verkeersdrukte op die weg moet voorkomen. De 24 sociale huurwoningen komen in bezit van een corporatie waarvan de naam nog niet bekend is.


Architecten

 "Afgesproken wordt dat die woningen voor tenminste 25 jaar niet worden verkocht, maar alleen voor huurders beschikbaar blijven", lichtte wethouder Jan Jenneskens toe die tevens aangaf blij te zijn dat Janssen Wurts Architecten uit Baarlo de panden gaat tekenen. "Een gerenommeerd bureau dat goed bekend staat", zegt Jenneskens die tevens aangaf dat goed is gekeken naar de nieuwe verkeerssituaties die na het gereedkomen van de woningen ontstaan. "Voor alle verkeersstromen is genoeg ruimte beschikbaar. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat een ambulance die ter plekke moet zijn er niet door zou kunnen vanwege een vrachtwagen die aan het lossen is. Met onder andere een verkeerslus wordt daar rekening mee gehouden." 

Of 'stikstof' de bouw nog kan vertragen, daar kan Van der Looy nog niet veel over zeggen. "Dat zal met het slopen waarschijnlijk niet het geval zijn. Of dat de bouw kan vertragen is nog onduidelijk. Op dit moment worden nieuwe rekenmethoden ontwikkeld. Die worden binnenkort bekend." Als de schop in de grond gaat, zal twee jaar later het project naar verwachting zijn afgerond. "De bouw gebeurt in fases", zegt Van der Looy. "De flats komen als eerste aan de beurt, daarna de andere woningen." 


Geen alternatief

Jenneskens weet dat de buurt niet gelukkig is met de ontwikkelingen. "Dat begrijp ik ook. Dat Den Hoebert verdwijnt, daar is iedereen het mee eens. Maar ik ben er wel voor verantwoordelijk dat mensen in Venray kunnen wonen. We hebben nu eenmaal de afspraak gemaakt dat de komende tien jaar 1500 woningen in Venray erbij komen. De pijn zit hem vooral in de hoogbouw. Maar om de woningen dan maar uit smeren over de locatie is geen alternatief. Dan krijg je vooral een stenige omgeving, terwijl we juist meer groen willen. Met hoogbouw kan dat." De bomen die er nu staan worden voor een deel gespaard. "Die aan de randen willen we graag sparen", zegt Van der Looy. "Dat zie je ook op de tekeningen. Met de rest houden we zoveel mogelijk rekening. Maar er zullen er een aantal moeten sneuvelen. Langs de aan te leggen ontsluitingsweg komen enkele bomen terug."  Van der Looy laat weten dat met de bouw wordt gewacht, totdat alle procedures zijn afgerond. Ruud Beekman, die tegenover Den Hoebert woont, meldt nog niet tevreden zijn met de planopzet. "Er zullen zienswijzen worden ingediend." 


Omdat er geen wijkraad is hebben de omwonenden Martin Janssen, Joost van der Weiden, Theo van den Munckhof en Jeroen Oudenhoven elkaar gevonden om tegenwicht te bieden aan de plannen. "Een flat van zeven wordt door de omwonenden vanwege privacy en schaduwvorming nog steeds als te hoog of veel te hoog gezien", laat Oudenhoven weten. "Dat roept weerstand op. Het alternatief is minder woonlagen en een iets bredere bebouwing. Onze conclusie is dat LPM en de gemeente Venray niets meer aan de plannen willen wijzigen. Eigenlijk leggen ze alle opmerkingen en vragen, gesteld op en na de tweede buurtdialoog in de Witte Hoeve, naast zich neer. Wij verwachten dat LPM nu snel de vergunningen voor de bestemmingsplanwijziging en de bouw zal aanvragen. Wij denken dat dit niet in het belang van de huidige én nieuwe bewoners van de buurt is. Zowel de nieuwe verkeerssituatie, zoals de uitrit op de Langstraat, als de bouwhoogte vinden de meeste buurtbewoners niet passend."


Artist impression: Twee flats aan de Westsingel (Janssen Wuts Architecten)