Ergernissen over 'Henseniuskwartier'

VENRAY | Het uitblijven van voortgang om de problemen binnen het Henseniuskwartier en de directe omgeving tot een oplossing te brengen (de aanwezigheid van twee coffeeshops vormen de bron van de problematiek), zorgde vorige week woensdag voor ergernissen in de raadscommissie Werken en Besturen. VVD-raads- en commissielid Lowieke Kateman wil meer transparantie.


Door Henk Baltussen


Op 15 december is de raad vertrouwelijk geïnformeerd over het onderzoek naar de haalbaarheid van verplaatsing van de coffeeshops. Kateman: "Vertrouwelijkheid bemoeilijkt het werken in een raadsfractie en de terugkoppeling naar onze inwoners. De VVD maakt zich zorgen over de huidige stand van zaken van dit onderzoek en het tempo ervan. De opzet van het onderzoek, de inhuur van een onderzoeksbureau uit Groningen voor interviews in Venray en de gepresenteerde deelresultaten over al dan niet verplaatsen van de coffeeshops, stralen wat ons betreft geen daadkracht uit. Wij zien geen aanleiding de resultaten vertrouwelijk te behandelen." 

PvdA-commissielid Twan Jansen sprak eveneens over een 'tergend traag tempo'. We constateren dat complexe problemen weer worden vooruitgeschoven. Inwoners zijn de dupe. Wanneer worden die spijkers met koppen geslagen?" Het project Henseniuskwartier is binnen de gemeente verheven tot een majeur project. De voortgang is zodoende voor iedereen zichtbaar. Volgens Jansen geeft de weergave van het majeure poject de indruk dat het allemaal op rolletjes loopt. "Dit systeem heeft zo geen enkele waarde." Annette Pijls (D66) stelde dat een project een kop en een staart moet hebben. "Maar de looptijd is in dit geval onbekend. Moet het Henseniuskwartier zo verder?" Christel Voesten (CDA) vroeg zich af of de vele bijeenkomsten achter gesloten deuren tot de nieuwe bestuurscultuur horen. Het college laat weten het streven is een eindrapport op te leveren 'dat zoveel als mogelijk openbaar gemaakt kan worden'.