Bouwfout geeft ellende

VENRAY | Wateroverlast in de parkeerkelder van de Gouden Leeuw in Venray, brandmelders die daardoor afgaan en loeiende ventilatoren die overtollig vocht willen afvoeren zorgen voor geluidsoverlast. Een totaaloplossing is er nog niet. Daar wordt aan gewerkt, liet wethouder Daan Janssen vorige week weten tijdens de commissie Weken en Besturen. 


Ook staan kruipruimten van appartementen boven de kelder onder water, een van de woningen staat zelfs al jaren leeg vanwege vochtproblemen. Het is een al lang spelend probleem, waar maar geen einde aan komt. Bewoners klagen steen en been, wethouder Daan Janssen kon ze wat hoop bieden. "Eerst wordt de brandmeldinstallatie aangepakt, want daar ligt op dit moment de overlast." In juni 2021 bereikten de eerste overlastmeldingen de gemeente Venray, antwoordde Janssen op vragen van Richard de la Roy van Venray Lokaal.

De overlast komt neer op overtollig water in de parkeerkelder dat de brandmeldinstallatie in werking stelt en ventilatoren die op meest onmogelijke tijden tussen de woningen staan te loeien. De gemeente Venray heeft regelmatig overleg gehad met de beheerder van de parkeerkelder en de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex. De VvE liet een onderzoek naar de problemen uitvoeren, waarvan de resultaten 'laat in 2022', zoals Janssen het omschreef, bekend werden. Dat het een en ander zoveel tijd in beslag nam, had onder meer te maken met bestuurswisselingen binnen de VvE.

Uit het onderzoek blijkt een bouwkundige fout van de waterkering in de kelder ten grondslag te liggen aan de reeks problemen. "De bouw van die kering is anders uitgevoerd dan op de tekening", wist Janssen. "Besloten is om eerst de brandmeldinstallatie waterdicht te maken." Hoe de overige problemen worden opgelost, daarop bleef Janssen het antwoord schuldig. ::Het is een complexe problematiek." Of de bouwer aansprakelijk kan worden gesteld voor de constructiefout en of de aannemer dat moet oplossen, wordt nader uitgezocht, antwoordde Janssen op vervolgvragen van De la Roy. Het commissielid sprak van een ernstige zaak en wil op de hoogte gehouden worden.