Onduidelijkheden rond watercontroles in Venrays Broek

MERSELO/VENRAY | Er blijft een zweem van onduidelijkheid hangen rond de watercontroles in het Venrays Broek. Dat bleek uit vragen en antwoorden tijdens de commissie Werken en Besturen van vorige week woensdag en de reactie van de Werkgroep Behoud  Natuur Venrays Broek. Op de eerste plaats bood wethouder Erik van Daal zijn excuses voor de schimmigheden. "De verwarring is begrijpelijk."


Door Henk Baltussen


Dat deed hij naar aanleiding van controles die wel of niet zouden zijn uitgevoerd van het water van de percolaatsloot bij de voormalige vuilstort in Venrays Broek die al jaren voor het publiek gesloten is vanwege vervuiling door chemische stoffen. Onderzoek van het slootwater zou nodig zijn om eventuele vervuilingen te kunnen opsporen. Afgelopen november stelde GroenLinks het college vragen over de monitoring van de percolaatsloot. Het antwoord was dat in opdracht en op kosten van Bodemzorg Limburg (eigenaar van de vuilstort waarop zonnepanelen moeten komen) de sloot eens per jaar wordt gemonitord door een onafhankelijk milieu-adviesbureau.

GroenLinks-commissielid Karin Hoedemaekers was benieuwd naar de bevindingen van de afgelopen jaren, maar ze kreeg te horen dat sinds 2016 geen slootonderzoeken waren gedaan. Ook die van 2022 stond nog open. Ze vroeg vorige week om opheldering."Hoe kunnen we onze controlerende taak uitvoeren als de gemeente de zaken anders voorspiegelt dan ze zijn en foute informatie geeft?" Van Daal trok het boetekleed aan. "Er ontbrak wat in de informatie. Er had ook vermeld moeten worden dat Bodemzorg Limburg vanaf 2022 jaarlijks gaat controleren. Afgelopen december is het eerste onderzoek verricht, in februari verwachten we de resultaten."

Op de vraag of Werkgroep Behoud Natuur Venrays Broek erbij wordt betrokken, antwoordde Van Daal bevestigend. 'Bodemzorg heeft een een plan ingediend om het grondwater in het Venrays Broek te onderzoeken. Daar is groen licht voor en de werkgroep wordt daar op korte termijn over ingelicht. Een dag na de commissievergadering kreeg de werkgroep van bodemzorgdirecteur Sven Jacobs het voorstel van het grondwateronderzoek in de bus. Het voorstel is aan twee onderzoeksbureaus voorgelegd die tot 1 februari de tijd hebben een offerte uit brengen. 

"De werkgroep wil graag bij het gesprek aanwezig zijn als de offerte met het bureau wordt besproken", zegt Hennie ter Haar van de werkgroep. "In het voorstel van Bodemzorg missen we het onderzoek van de oostzijde van de stort. We snappen echter niet waarom de gemeente een onderzoek in opdracht heeft gegeven, aangezien Bodemzorg Limburg eigenaar is van de stort en dus ook degene is die in gebreke is gebleken wat betreft de monitoring."