Bestuurslid Michel Baltissen en Ricky Loenen (rechts) beklinken de samenwerking.
Bestuurslid Michel Baltissen en Ricky Loenen (rechts) beklinken de samenwerking. Foto: Persfoto

Stap hogerop voor Loenen

Leunen | Ricky Loenen (29) wordt volgend jaar hoofdtrainer van SV Leunen. Daarmee stelt de vereniging een kind van de club aan. Loenen speelde jaren in het eerste elftal en werd er daarna assistent-trainer. Hij ziet uit naar zijn nieuwe klus: “Ik houd van de gezelligheid om het voetbal heen, maar wil ook winnen.”


Zo’n vier jaar geleden spraken ze er al eens over, Ricky Loenen en het bestuur van Leunen. “Voordat Freek (Thoone, red.) eind 2018 werd aangesteld bij ons, heb ik al een keer met het bestuur gezeten om het te hebben over het hoofdtrainerschap bij Leunen”, vertelt Loenen. “Toen vonden ze me toch iets te jong en iets te dicht bij de groep staan, ik heb zelf immers ook een hele tijd in dat team gevoetbald. In plaats van hoofdtrainer ben ik toen assistent geworden.”


Loenen deed ervaring op bij eerst Thoone en momenteel Jeroen Denissen, waardoor de wereld er vier jaar later anders uitziet. “Op het begin van dit seizoen heb ik aangegeven dat ik bezig was met het behalen van mijn papieren en dat ik graag ergens als hoofdtrainer aan de slag wilde gaan. Het was natuurlijk het mooiste als dat bij Leunen zou kunnen.” Toen de club en Denissen onlangs naar buiten brachten de samenwerking te beëindigen, ging het balletje dan ook snel rollen. “Het bestuur gaf aan open te staan voor het feit dat ik trainer zou worden. Ze zijn daarna met de spelersgroep in gesprek gegaan. Vanuit de groep kwam er een positieve reactie. Daarna kwamen het bestuur en ik er samen heel snel uit.”


Loenen was nu, ten opzichte van vier jaar geleden, zelf ook een stuk zekerder van het feit dat hij hoofdtrainer wilde worden. De timing voelt goed voor hem: “Ik heb van zowel Freek als Jeroen veel dingen kunnen leren. Ik sta nu meer boven de groep dan een aantal jaren terug. Voorheen was ik meer een speler van de groep, nu echt een trainer. Dat merk je aan de dingen die je zegt en wat er vanuit de jongens wordt opgepakt. Dat is fijn. Daarnaast heb ik ondertussen mijn TC3-diploma behaald.”

En dus zit Loenen vanaf komend seizoen als eindverantwoordelijke in de dug-out op het veld waar hij zelf zo vaak als speler stond. Hij moest dik vijf jaar geleden noodgedwongen stoppen met voetballen vanwege een slepende knieblessure. Hij ontdekte al tijdens zijn carrière dat er een trainer in hem verscholen zat. “In de laatste anderhalf jaar dat ik voetbalde, was Thomas Litjens geblesseerd. Ik werd toen aanvoerder van het eerste elftal en pakte automatisch dingen op. Dat zit kennelijk in mij. De jongens luisterden en namen wat van me aan. Toen ik geblesseerd raakte, dacht ik: waarom kan ik dan geen assistent worden?’ 


Dat gebeurde dus, om komend seizoen door te groeien naar de functie als eindverantwoordelijke. Loenen verheugt zich erop: “Ik houd van de gezelligheid om het voetbal heen, maar wil ook winnen. Dat moet op een leuke manier gebeuren, maar af en toe ook op een harde manier. Zo wil ik dat combineren. Ik zal zeker tegen dingen aan gaan lopen, maar ik hoop dat we daar samen uit kunnen komen als groep zijnde. Daar heb ik het volste vertrouwen in. We kunnen elkaar helpen.”

'Ik hou van gezelligheid om het voetbal heen, maar wil ook winnen'


Loenen hoopt dat de groep er komend seizoen kwantitatief beter uitziet: “We hebben op dit moment een kleine selectie, ik hoop dat er wat jongens bijkomen. We zullen daarbij ook kijken naar jongens van buitenaf die de club en ik kennen en die eventueel in Leunen willen voetballen.”

Afbeelding