Op deze oude foto uit 1938 zijn een aantal schaatsers rond de Visheuvel te zien.
Op deze oude foto uit 1938 zijn een aantal schaatsers rond de Visheuvel te zien. Foto: Rooynet

2022 was het jaar van...

Venray | Oudjaar is voor de meeste mensen ook een moment om terug te kijken, een soort balans opmaken. Voor de een komen dan positieve herinneringen voorbij, bij de ander staan negatieve herinneringen nog scherp op het netvlies. 


Ieder beleeft het jaar op verschillende manieren. Neem nou de laatste veertien dagen van december. Ineens schiet de buitentemperatuur onder het vriespunt. De een wordt daar warm van, ziet mogelijkheden en haalt de schaatsen uit het vet en zoekt een plas of ven op om heerlijk buiten te gaan schaatsen. Bij de ander slaat de kou om het hart; een dergelijk lage temperatuur betekent dat de kachel of cv meer moeite moet doen om de temperatuur in huis op een draaglijk niveau te krijgen. Op deze oude foto uit 1938 zie je een aantal schaatsers rond de Visheuvel. De voorste schaatser schaatste achteruit en als de slinger vol op snelheid lag zette deze voorste rijder de punten van zijn schaatsen in het ijs en slingerde de lange rij om. Da laatste rijder werd door de middelpuntvliedende kracht min of meer het riet in gelanceerd. De winterpret heeft afgelopen weken maar even mogen duren, voor de een tot grote teleurstelling, voor de ander tot grote opluchting. 2022 was ook het jaar van de vele crisissen, door de oorlog in Oekraïne ontstond een gascrisis, door oplopend personeelstekort ontstond er in veel beroepen crisissituatie zoals bijvoorbeeld bij de politie, gezondheidszorg en binnen het onderwijs. Is hier sprake van een zichzelf waarmakende voorspelling? Er is namelijk lang gesproken over een hoge werkdruk, weinig betaling en afnemende waardering. Wie zal het zeggen. 2022 heeft ook op persoonlijk vlak in familiaire kring de nodige herinneringen achter gelaten, positief maar ook negatief. Zanger Gerard van Maasakkers bezong in 1978 dit in zijn lied Zegen: 'Veul zon en op zijnen tijd wa regen'.

RooyNet wenst u een 2023 met héél veel zon en maar een beetje regen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.