Marcel van Staveren (l.) en Ad Welten. Hans Lenssen ontbreekt.
Marcel van Staveren (l.) en Ad Welten. Hans Lenssen ontbreekt. Foto: eigen foto

Red Box Sessions 2023

Venray | Ze werkten op podia in heel Europa en in de Verenigde Staten met bekende namen uit de rock- en countrywereld. Die vrachtwagenlading aan ervaring zetten Marcel van Staveren en Ad Welten nu in om ook in hometown Venray een volwassen poppodium van de grond te tillen. Met financiële steun van Schouwburg Venray, onder de naam Red Box Sessions.



Ad Welten is een bekende naam in de Nederlandse countryscene. Hij speelde met Ruud Hermans en Ilse de Lange, maar ook als begeleider van Amerikaanse countrysterren als Vince Gill, als die in Europa toerden. Als Marcel van Staveren begint met ‘namedropping’ rollen de namen van kleurrijke internationale rocksterren over de tafel: Robert Palmer, Mothers Finest, de Zweedse progrockers van Flower Kings, Rolling Stones-saxofonist Bobby Keyes en Levon Helm, de iconische drummer/zanger van de niet minder iconische groep The Band. Voor de sceptici: foto’s op z’n tablet vormen het zichtbare bewijs.


Deze twee mannen werken ook dichter bij huis. Onder meer in de Venrayse schouwburg, waar de beide zzp’ers regelmatig het geluid verzorgen bij voorstellingen, optredens en evenementen. Sinds de uitbreiding van de schouwburg in 2017 ook in de kleine zaal, van buiten zichtbaar als een rode doos op het dak. Een multifunctionele zaal, met verplaatsbare zitplaatsen, een groot podium en een prima geluidsinstallatie. Perfect voor popconcerten, dacht Marcel eind 2018 en stapte naar schouwburgdirecteur Paul Franssen. Zijn idee: een avond met live muziek in een relaxte sfeer. Biertje erbij, statafels. Geen specifiek genre, maar wel muzikale kwaliteit. “Van goed gemaakte muziek, eerlijk en met passie, kan iedereen genieten, ongeacht het genre”, is de overtuiging van Marcel. De schouwburgdirecteur zag het wel zitten. Venray heeft weinig traditie op het gebied van live popmuziek en Paul Franssen besefte dat bands programmeren een heel andere tak van cultuur is dan theater. Via Paul Franssen kwam Ad erbij. Cultura Venray kwam aan boord voor pr en marketing.

Begin 2019 was Red Box Sessions klaar voor de start. Een valse, naar snel bleek. Want na het concert van Steve Fister, gitarist bij onder meer Steppenwolf, Pat Travers en Lita Ford, ging de boel noodgedwongen op slot vanwege corona. Daarna had iedereen het eerst druk met het eigen boeltje weer op gang krijgen. Maar daarna werd het tijd om de Red Box Sessions nieuw leven in te blazen. Met de Wild Romance, de band die al voor 2019 geboekt stond, werd eind oktober een nieuwe start gemaakt. En in 2023 gaan de mannen gas geven met de Red Box Sessions. In het eerste halfjaar staan vijf concerten gepland, te beginnen op zaterdag 21 januari met de show van John Hayes, gitarist van Mothers Finest. Inmiddels is het organiserend trio weer compleet met de komst van Hans Lenssen, muzikant, componist en directeur van Cultura Venray. Samen tekenen ze voor nog vier concerten: op 4 maart Supermoon uit Enschede. Op 29 april volgt Certain Animals, een talentvolle Rotterdamse band waar popjournalisten en radio-dj's dol op zijn. Country komt aan bod op 27 mei met de Amerikaanse zangeres Pam McBeth en Ad Weltens eigen band Cash on Delivery. Het eerste seizoen eindigt op 3 juni met ‘Red Box presenteert local heroes'. Want jeugdige bands een kans geven om podiumervaring op te doen, is ook één van de doelstellingen van de Red Box Sessions. Liefhebbers van live muziek in alle stijlen kunnen nu hun agenda trekken.

En daarna? "Dat hangt allemaal af van het publiek uit Venray en de regio”, zegt Ad. "Wordt het een succes, komen we uit de kosten, dan willen we volgend jaar zeker doorgaan.”