Plan De Schól naar raad

Heide | Heide wil De Schól tot multifunctioneel dorpscentrum ontwikkelen. De gemeente Venray wil daar in het kader van Schoon door de Poort medewerking aan verlenen met een bedrag van 2,4 miljoen euro. Dat is twee derde van het totale investeringsbedrag. Donderdag 12 januari ligt het plan voor bij de commissie Leven, dinsdag 31 januari besluit de raad erover. 


De overige 1,2 miljoen euro moet worden verkregen via subsidies (provincie), fondsen en zelfwerkzaamheid. Hierdoor wordt het mogelijk om alle gemeenschapsactiviteiten in Heide op één centrale plek te bundelen, zo stellen de initiatiefnemers. Dat zijn Dorpsraad Heide, Stichting Leefbaarheid Heide, Dorpscoöperatie Heide U.A., Handboogvereniging Sint Sebastiaan en Stichting Gemeenschapshuis De Gelderkoel. Projectplan Multifunctioneel centrum De Schól is inmiddels goedgekeurd door de beoordelingscommissie Schoon door de Poort. Het huidige gemeenschapshuis De Gelderkoel wordt in De Schól ingepast.

De Schól, in 2011 als basisschool opgeheven, biedt nu al onderdak aan onder meer dagopvang van Stichting MenzSamen, bakkerij Vedder, een lunchroom, jeu-de-boulesbanen, Same Aete voor senioren en het Dorpscafé. Ook is de Schól de ontmoetingsplek voor verenigingen. Op 31 maart van dit jaar gaven inwoners van Heide hun steun voor het plan.

Na Veulen, Oostrum, Merselo en Oirlo is Heide de vijfde Venrayse gemeenschap die ‘Schoon door de Poort' gaat. De gemeenschap in het dorp wordt zelf verantwoordelijk voor de gemeenschapsaccommodatie, zoals het beheer en de exploitatie. Wethouder Daan Janssen: "Eind 2013 is deze afspraak samen met de besturen van alle dorpshuizen al gemaakt. Het is mooi om te zien dat ieder dorp zijn eigen oplossing bedenkt en dat zij erin slagen de verbinding met alle gebruikers en verenigingen en met het dorp te versterken.”

Als de raad 31 januari groen licht geeft, wordt er een ontwikkelovereenkomst tussen de initiatiefnemers en de gemeente Venray opgesteld. Na ondertekening ervan kan het dorp aan de slag met de realisatie van het multifunctioneel dorpscentrum.