'Veel ellende' voor buurbedrijven

Raad van State versoepelt juist houtstofeisen voor EKO Martens 

DEN HAAG/VENRAY | De Raad van State versoepelde vlak voor de kerst een paar van de strenge milieueisen voor het Venrayse hout- en pelletbedrijf Martens. Dit tot frustratie van omliggende bedrijven die zich afvragen waarom de houtverwerker juist niet strenger wordt aangepakt. Martens EKO aan de Macroweg op industrieterrein Smakterheide werd vanaf 21 juli dit jaar getroffen door vijf branden, die vaak gepaard gingen met explosies. 


Door onze redactie


Omliggende bedrijven gaven toen aan 'er nu helemaal klaar mee te zijn'. Zoals Jack Rademaker, HR-manager bij Peka Kroef, fabrikant van aardappelproducten. 'Dit kan zo niet langer'.

Eerder legde de provincie Limburg de strengere milieu- en stofeisen vast in de aan Martens verleende vergunning. Martens ging daartegen in beroep en hoger beroep. De hoogste bestuursrechter stelt in de uitspraak vast dat enkele milieueisen om verspreiding van houtstof in de omgeving te voorkomen zo streng zijn dat het bedrijf niet meer kan werken en de poorten moet sluiten. Het zou erop neerkomen dat uit het bedrijf geen korreltje houtstof meer mag ontsnappen. Dat is ondoenlijk, aldus de hoogste bestuursrechter. Want er komt altijd wel wat stof vrij bij de productie van pellets voor houtovens. 


Controlerondjes

Wel moet het bedrijf zoveel mogelijk voorkomen dat buurbedrijven stof op hun terrein krijgen en regelmatige controlerondjes op het terrein maken om te kijken of de stofoverlast binnen de perken blijft. De uitspraak komt er in ieder geval op neer dat de meeste milieuvoorschriften worden versoepeld en Martens zijn uiterste best moet doen om stofoverlast te voorkomen. 

Houtverwerker moet waken voor stofoverlast bij buurbedrijven

De buurbedrijven van Martens, waaronder dus aardappelhandel Peka Kroef, maar ook Interchemie en BMN Bouwbedrijf, zijn groot voorstander van de strenge milieueisen voor Martens. Alleen vrezen zij dat het te weinig zoden aan de dijk zal zetten, omdat diezelfde provincie in de praktijk weinig tot niets tegen de stofoverlast zou doen. "En het blijft niet bij voortdurend rondvliegend houtstof dat alles in de omgeving van Martens elke dag met een laag houtgruis bedekt. Er ontstaan regelmatig stofexplosies en brandjes", zei een woordvoerder van een buurbedrijf eerder tijdens de rechtszaak. Of de provincie bij Martens gaat optreden als er toch nog stofoverlast komt zal later duidelijk worden. De buurbedrijven kunnen immers aan de hand van de nieuwe strenge vergunning om handhaving vragen. Er ontstaan regelmatig stofexplosies en brandjes, zo werd tijdens de rechtszitting in Den Haag duidelijk gemaakt. Zo liet de raadsman van de buurbedrijven een aantal filmpjes zien van enorme stofwolken en twee recente branden, waarvan de laatste op 17 augustus van dit jaar.

"Vijf branden in drie jaar tijd en dagelijks stofoverlast. Dat is toch niet normaal', stelde raadsman. "De brandweer zegt dat ze een strippenkaart voor Martens hebben, zo vaak moeten ze uitrukken,"  aldus Jeroen Jacobs van BMN. "En als ik mijn net gewassen auto op mijn parkeerterrein neerzet, dan zit ie binnen drie kwartier onder een dikke laag houtstof. En dan zegt de Limburgse toezichthouder in een controlerapport dat er niets aan de hand is en dat het er allemaal goed uitziet bij Martens. Dan is er toch wat anders aan de hand." 

Ook de andere ondernemers en werknemers snappen niet waarom de provincie Martens niet harder aanpakt. Want het bedrijf braakt volgens hen overduidelijk elke dag houtstofwolken over het bedrijventerrein uit.

'Personeel naar binnen halen bij grote stofwolken'

Volgens directeur W. Martens van het houtbedrijf komt de stofoverlast niet alleen van zijn bedrijf. "Er zitten nog meer houtbedrijven op het bedrijventerrein. Dat zijn ook stofbronnen. Bovendien doen wij er alles aan om de overlast terug te dringen. Begin dit jaar hebben we de drogers aangepakt en zeven opgehangen. Het gaat nu meestal goed. Alleen als een zeef vol is wil er weleens wat stof ontsnappen. Als we nog meer maatregelen moeten nemen, dan kunnen de we boel wel stilleggen en de bedrijfsactiviteiten staken.”

Naamgenoot Robert Martens van Interchemie gelooft er niets van. Hij heeft weinig vertrouwen in de maatregelen die het houtbedrijf heeft genomen. "Het grootste probleem is het buiten laden van open vrachtwagens met houtpellets daar komt ontzettend veel stof bij vrij. Als die wagens inpandig worden geladen, scheelt dat al heel wat stofoverlast.” 


Staken

Volgens Jeroen Jacobs zadelt Martens de buurbedrijven met veel ellende op. "Elke keer als er grote stofwolken op mijn terrein waaien moet ik mijn personeel naar binnen halen. Dan ben ik het die mijn bedrijfsactiviteiten moet staken, terwijl Martens gewoon doorgaat. Is dat redelijk dan?” De Raad van State wilde weten waarom de provincie wel strenge eisen oplegt maar blijkbaar niet staat te trappelen om daadwerkelijk maatregelen af te dwingen. De provinciewoordvoerders wisten het ook niet, want zij waren van de afdeling vergunningen en niet van de afdeling handhaving. Of en in welke mate de hoogste bestuursrechter gaat sleutelen aan de stofoverlast- en milieueisen voor Martens, blijkt over enkele weken. Dan wordt uitspraak gedaan.