Onderzoek naar appartementen in Matthiaskerk

CASTENRAY | De meeste inwoners van Castenray zien in de Matthiaskerk graag appartementen komen. Dat blijkt volgens dorpsraadvoorzitter Bert Arts uit de enquĂȘte die in het dorp is gehouden. Maandag 19 december werden de uitkomsten gepresenteerd. 


Door Henk Baltussen


Dat gebeurde door de werkgroep Herbestemming Kerk Castenray, die onder de vlag van de dorpsraad het onderzoek uitvoerde. "In combinatie met de appartementen zou er ook een kleine gebedsruimte moeten komen", zegt Arts. "Een enkeling zag graag dat de kerk gebruikt gaat worden voor sociale activiteiten. Van een dorpshuis in de kerk kan geen sprake zijn. We hebben nu De Wis en die voldoet prima."

Zestien jaar geleden 2006 werd De Wis, onder de rook van de kerk, gerenoveerd en tevens uitgebreid. De Wis bevat onder meer een grote zaal, een kleiner feest- en vergaderzaaltje, een kelder voor kleine gezelschappen en een kleine bieb. Daarom liggen woningen in de kerk het meest voor de hand. "Er wordt nu een nieuwe werkgroep geformeerd die dit verder gaat onderzoeken", zegt Arts. "Deken Ed Smeets wil daar graag over meedenken. Want ook het bisdom Roermond moet hierbij worden betrokken. Voordat we daar kunnen aankloppen, moeten er tekeningen en een begroting beschikbaar zijn." De Matthiaskerk is door de terugloop van kerkgangers sinds dit jaar gesloten. Alleen bijzondere vieringen zijn nog mogelijk.