Venray maakt vaart met valpreventie

Venray | Het valpreventieprogramma Stevig Staan voor ouderen is in zeven Noord-Limburgse gemeenten, waaronder Venray, gestart. Het heeft tot doel om het valrisico bij ouderen door gerichte en lokale ondersteuning te verminderen. Aanmelden is mogelijk via www.stevigstaan.nu. 


In 2021 kwamen in Nederland 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden (bron: CBS). Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met 40 procent. Landelijk neemt de aandacht voor het voorkomen van valpartijen onder ouderen toe. Lokaal en kleinschalig worden geregeld programma’s aangeboden, maar er is behoefte aan effectievere samenwerking en schaalvergroting. Daarom start Stevig Staan, het eerste valpreventieprogramma in Nederland, dat de komende vijf jaar 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit.

Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Het programma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Hierin wordt gewerkt aan spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt.