Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Venrayse Singelloop in slaapstand

Venray | De RHM Venrayse Singelloop verdwijnt van de kalender. Het bestuur van het wandel- en hardloopevenement heeft de stekker eruit getrokken. "Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten nemen", zegt Singelloop-voorzitter Brendan Rijsdijk. De laatste editie van het evenement was in 2019.


Overigens zegt Rijsdijk niet dat het evenement nooit meer plaatsvindt. De stichting die de organisatie op zich heeft genomen sinds 2014, gaat in slaapstand. "Ik heb stiekem de hoop dat de Singelloop ooit nog wordt gehouden. Het is misschien ijdele hoop, maar het huidige bestuur (bestaande uit vijf leden, red.) blijft zitten,  we zouden dus nog wat kunnen organiseren."

Dat de stekker uit het evenement wordt getrokken, heeft te maken met een chronisch vrijwilligerstekort. Het bestuur was onderbezet en ook alle commissies hadden versterking nodig. "Onder meer de commissies parcours, sfeer en vrijwilligers waren allemaal onderbezet. We hadden ook een ernstig tekort aan verkeersregelaars. Om die reden hadden we het evenement in oktober geschrapt en gokten we op een nieuwe editie in het voorjaar, maar ook die hoop is nu vervlogen. De keuze was moeilijk, maar we zagen als bestuur geen andere optie. We hebben elkaar als bestuursleden recht in de ogen gekeken en kwamen toen tot dezelfde conclusie."

Rijsdijk is het enige bestuurslid dat er vanaf de start in 2014 al bij is. Hij stond aan de wieg van het evenement, dat uiteindelijk zes keer fysiek werd georganiseerd en één keer virtueel. "In 2018 hadden we 1877 deelnemers en een jaar later ongeveer 1700. We wilden richting de 2000 gaan dit jaar, maar dat is ons niet gegeven. Dat we te weinig vrijwilligers hebben, heeft deels te maken met de coronapandemie. Toen kregen mensen meer tijd voor andere dingen en ook vrije tijd met familie en vrienden werd meer gewaardeerd. Veel vrijwilligers zijn afgehaakt om plausibele redenen. Dat merk je ook bij andere verenigingen. Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als er meer evenementen van de kalender verdwijnen. In Venlo werd dit jaar VenloStormt bijvoorbeeld ook al geschrapt."


Voor Rijsdijk is het stoppen van de RHM Venrayse Singelloop een zware klap. Als bestuurslid van het eerste uur stopte hij negen jaar lang zijn ziel en zaligheid in het evenement. Ook de laatste jaren, inclusief de coronaperiode, stak hij de nodige tijd in de Singelloop. "Het voelt toch een beetje als mijn kindje. De afgelopen jaren zijn enorm frustrerend geweest omdat we met veel restricties te maken hebben gehad. Nu mogen we eindelijk weer en dan worden we weer tegengewerkt door een vrijwilligerstekort. De frustreert, maar aan de andere kant zie ik er nog steeds fiducie in. Dus enthousiaste kartrekkers of andere vrijwilligers mogen zich melden."

De deelnemers die zich al hadden ingeschreven voor de Venrayse Singelloop krijgen volgens Rijsdijk allemaal hun geld terug. Mochten er vragen zijn, dan is de organisatie nog steeds bereikbaar. Meer informatie is te vinden op www.venraysesingelloop.nl. "Ik wil ook iedereen bedanken die ons in al die jaren heeft gesteund. Dan bedoel ik niet alleen onze sponsoren en vrijwilligers, maar zeker ook de deelnemers."

Vrijwilligerstekort breekt eendaags evenement op
Afbeelding