De F-35 nadert vliegbasis De Peel.
De F-35 nadert vliegbasis De Peel. Foto: Antoon Jeuken

oktober

De twee bestuursleden en twee vrijwilligers van jongerencentrum The B gooien 24 oktober het bijltje erbij neer. In een gepeperde brief geven ze aan niet langer verder te kunnen met de door de gemeente Venray aangestelde kwartiermaker Ivo Heuts en wethouder Martin Leenders. Dat wil zeggen dat de jongerensoos op het sportcomplex tegenover het Raayland College stuurloos wordt.


Venray en omgeving is sinds oktober een nieuw biertje rijker: de Kus van Kiki IPA. Met de aankoop van het nieuwe biertje steunen de kopers de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Het spiksplinternieuwe biertje wordt gepresenteerd in Geijsteren bij De Wei bij De Kei. Het nieuwe gerstenat is een samenwerking van het team Kus van Kiki en brouwerij Mannenpap uit Nijmegen.



Hij neemt zelf de proef op de som. Wethouder Martin Leenders gaat op uitnodiging van het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) in een rolstoel zitten om te ervaren hoe het is om je als rolstoeler in en om het gemeentehuis voort te bewegen. Hij neemt drempels, trotseert de helling voor het gemeentehuis en rijdt met zijn geleende rolstoel ook door de Engelse tuin. Later op de dag stappen ook de rest van B en W en ambtenaren in een rolstoel om te ondervinden hoe het is om met een fysieke beperking gebruik te maken van de openbare ruimte.



In een interne brief aan de NLW-medewerkers spreekt directeur Ward Verkuylen zijn zorgen uit over het voortbestaan van de NLW Groep. Dat is sinds 1955 het werkbedrijf voor sociaal-maatschappelijke werkgelegenheid in de regio Noord-Limburg West. Verkuylen ziet vooral de steun van de gemeente Venray vervliegen. NLW houdt kantoor aan de Smakterweg in Venray en regelt namens de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray passend werk voor mensen met een arbeidsbeperking.


Er komt dit jaar opnieuw geen ijsbaan in het centrum van Venray. Dat heeft de organisatie van het evenement, Stichting Winterpret Venray, moeten besluiten. Stichting Venray Centraal, Winterpret Venray en de Kerststal Venray hebben de handen ineengeslagen om in december toch het Venrayse centrum in winterse sferen te brengen. De realisatie van een ijsbaan bleek financieel onhaalbaar.


Bij de parkeerplaats van Raceway Venray verzamelen zich ruim twintig belangstellenden om de eerste belevingsvlucht van de F-35 mee te maken. Rond de klok van 15.30 uur vindt een tweede belevingsvlucht plaats. Beide vluchten worden aanschouwd door vliegtuigspotters, liefhebbers, criticasters, belangstellenden met geluidsapparatuur en andere geïnteresseerden. Vanaf de parkeerplaats van het circuit hebben de aanwezigen perfect zicht op de vervallen start- en landingsbaan van De Peel. Het ronkende geluid van het gevechtsvliegtuig is al van grote afstand te horen en bij een van de passages noteert een ambtenaar van de gemeente Venray op zijn geluidsmeter ruim 112 decibel.



Op 18 januari 2021 is het 150 jaar geleden dat een ballon gevuld met stadsgas op de heidevelden ten noorden van Merselo landde. De ballon was opgestegen in de Franse hoofdstad Parijs. In die tijd werd Parijs belegerd door de Pruisische troepen en was afgesloten van de buitenwereld. Door het oplaten van luchtballonnen kon contact worden gehouden met het niet-bezette gedeelte van Frankrijk. Een van deze ballonnen kwam echter in een hogere luchtlaag terecht en dreef daardoor in noordoostelijke richting. ’t Raokeliezer, de heemkundevereniging van Merselo,  herdenkt deze gebeurtenis in oktober 2022.


De 35ste editie van Zomaarpop in Oirlo vindt in oktober plaats met honderden feestvierders. Die gaan vrijdag en zaterdag uit hun dak in de feesttent en in een speciaal ingerichte zeecontainer. Vanwege de renovatie van gemeenschapshuis De Linde wordt uitgeweken naar een alternatieve locatie op een grasveld. Zomaarpop bestaat al 37 jaar, maar vanwege de coronapandemie is het feest twee keer afgelast. "We hebben dit jaar groots uitgepakt op een nieuwe locatie met twee podiums", vertelt Zomaarpop-voorzitter Niek Gommans.



De visstrap in de Loobeek bij Smakt is klaar en al in gebruik. Begin oktober stroomt het eerste water door de betonnen constructie. En het werkt, laat Waterschap Limburg weten. Tijdens de eerste testen van de nieuwe stuw en vispassage worden er al direct vissen waargenomen die gebruikmaken van de vispassage.

Bekijk ook het jaaroverzicht '2022 in beeld' via deze playlist