De start van de Venrayse fietsvierdaagse.
De start van de Venrayse fietsvierdaagse. Foto: Antoon Jeuken

Juli

Burgemeester en wethouders van Venray gaan samen met de Venrayse boeren in beeld brengen waar de problemen zitten met het oog op de stikstofmaatregelen, hoe groot ze zijn en hoe tot oplossingen kan worden gekomen komen. Dat spreken de twee partijen af na een onderhoud in het Venrayse gemeentehuis. Dat gesprek vindt plaats op uitnodiging van burgemeester Leontien Kompier.



De verlenging van de contracten van de Venrayse wensbussen met de provincie verloopt dusdanig moeizaam dat Adviesraad Sociaal Domein heeft aangegeven hierover met de gemeente Venray in conclaaf te gaan. Dat laat adviesraadvoorzitter Lei Heldens weten tijdens het Dorpsradenoverleg Venray (DRO) in Heide. Heldens stelt dat de wensbus onderdeel is van het sociaal domein en neemt de zorgen die leven over het voortbestaan van de wensbus serieus.


De gemeente Venray is in de dorpen en wijken op zoek naar energiecoaches, vrijwilligers die met huiseigenaren nagaan hoe zuiniger met gas en elektriciteit kan worden omgegaan. Wie zich daartoe geroepen voelt, krijgt een gratis opleiding aangeboden, voordat hij of zij op huisbezoek gaat.


Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter (de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State) is definitief geoordeeld dat het totale gebied De Bleek in Venray een winkelstraat blijft. Met deze uitspraak is een definitief einde gekomen aan de discussie om naast winkels ook andere functies, zoals wonen, toe te staan in de winkelpromenade. Hiermee wordt de uitstraling van De Bleek als winkelstraat blijvend gerespecteerd en behoudt het zuidelijke gedeelte van De Bleek weer de aantrekkingskracht als winkelgebied.


Vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel vertrekken militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) voor hun missie in Slowakije. Daar lossen zij hun collega's af die daar in de eerste rotatie zaten. Nederland zet, in nauwe samenwerking met Duitse collega’s, Patriots in ter verdediging van het NAVO-grondgebied. Vanaf april stonden de luchtverdedigingssystemen gereed in de omgeving van een luchtmachtbasis in het Slowaakse Sliac voor de Binational Air Missile Defence Task Force (BN AMDTF).


Frank Smedts uit Wanssum is winnaar geworden van de eerste editie van Het Perfecte Plaatje Venray. Tien deelnemers krijgen in zes opdrachten de uitdaging om de mooiste foto's te maken en gekroond te worden tot de eerste winnaar van deze fotowedstrijd. Theo Klabbers van Fotospeciaalzaak Dom Melskens overhandigt de prijs aan Smedts.


Ze melden zich met stralende gezichten bij de redactie van Peel en Maas (TV). Sommigen gehuld in roze kleding, vaak met een hoedje of pet op hun hoofd en een flesje water bij de hand, tijdens de Vierdaagse-doortocht in Beuningen. Op de rotonde Thujapark aan de Wilhelminalaan worden ze tijdens Roze Woensdag, op weg naar het eindpunt in Nijmegen, onder een brandende zon luid toegejuicht en -gezongen door het ook hier massaal aanwezige publiek.



Wat burgemeester en wethouders betreft mogen als proef in Venray op vijf verschillende locaties in totaal honderd tiny houses worden gebouwd; maximaal twintig op elke locatie. In een zogenoemde handreiking laat de gemeente weten waar ontwikkelaars, die zich al kunnen melden, aan moeten voldoen om aan de pilot deel te kunnen nemen.


Minder autobewegingen bij het station, meer gebruikmaken van openbaar vervoer, deelmobiliteit en van de (OV)fiets. Daardoor zijn minder autoparkeerplaatsen nodig bij het station dan in eerste instantie was voorzien en meer fietsparkeerplekken. Dit is in grote lijnen het aangepaste ontwerp van de nieuwe inrichting van de stationsomgeving in Oostrum.


Zo'n 500 fanatiekelingen springen op de fiets voor de 37ste editie van de Venrayse fietsvierdaagse. De deelnemers kunnen zoals vanouds kiezen uit routes van 30, 45 en 60 kilometer. Er wordt gestart vanaf de kramen op het voorterrein van de Witte Hoeve aan de Gasstraat in Venray.



De zomervakantie is officieel begonnen en dat betekent dat het ook tijd is voor Kindervakantiewerk in Venray. Het thema van deze editie, waar zo'n 350 kinderen aan deelnemen, is superhelden. "De kinderen moeten de gehele week superhelden herkennen, maar ook niet-superhelden", legt hoofdleidster Carole Litjens uit.



Junior Kamer Venray tovert het Schouwburgplein in Venray om tot een speelparadijs voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Vorig jaar kon het evenement vanwege de coronapandemie niet doorgaan en daarom pakt de organisatie dit jaar uit met een extra grote editie met een uitdagend techniekplein met als hoogtepunten een mobiele escaperoom en de SpaceBuzz van André Kuipers.

Bekijk '2022 in beeld' via deze link