April: Koningsdag telt alleen maar winnaars.
April: Koningsdag telt alleen maar winnaars. Foto: Henk Lammen

April

Stichting Vrienden van Ysselsteyn en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. openen begin april de deuren van het nieuwe bezoekerscentrum en de tentoonstelling bij de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. "We kijken met veel voldoening terug op een prachtig openingsweekend", laat jeugdontmoetingscentrum (JOC) Ysselsteyn weten.


Omdat het aantal bezoekers daalt en opengevallen plaatsen van vertrekkende vrijwilligers niet kunnen worden ingevuld, hangt de toekomst van OJC Midgard in Wanssum aan een zijden draadje. De vraag is of het nodig en verantwoord is een plek voor de jongerensoos te claimen in het nieuwe dorpshuis, dat in de kerk van Wanssum moet komen.


Manon Meuwissen mag zich sinds vrijdag 1 april de beste gastvrouw van Nederland noemen. De 21-jarige Venrayse wint goud tijdens de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo-studenten, in de Jaarbeurs in Utrecht. Momenteel zit Meuwissen in het vierde jaar van haar studie zelfstandig werkend gastvrouw aan ROC De Leijgraaf in Cuijk. "Het is nog steeds een beetje onwerkelijk, maar het is echt geweldig", vertelt Meuwissen.


De vestiging van het Toon Hermans Huis in ziekenhuis VieCuri in Venray is officieel geopend. De symbolische sleutel wordt door Hélène Bergs van VieCuri overhandigd aan Mat Vestjens, directeur Toon Hermans Huis Noord-Limburg. Deze vestiging biedt als eerste in Nederland volledige ambulante zorg.


Mariet Willems-van Vegchel uit Horst viert op 8 april haar tachtigste verjaardag. Daarmee wordt een bijzondere mijlpaal bereikt. De veertien kinderen van Van Vegchel uit Leunen worden samen 1000 jaar oud. De acht dochters en zes zonen van Teng en Drika van Vegchel-Hoeymakers vieren hun duizendste verjaardag op 8 april. De oudste (zoon Lambert uit Leunen, 81 jaar) en de jongste (dochter Henriëtte uit Meterik, 61 jaar) schelen bijna twintig jaar qua leeftijd.


De wolf heeft voet aan de grond gezet in de gemeente Venray. In april blijkt dat een wolf eind januari in Castenray en Ysselsteyn schapen heeft doodgebeten. Dat meldt de site www.bij12.nl, waar uit heel Nederland meldingen van gedode dieren door wolven kunnen worden doorgegeven.  


Wie mocht denken dat de aanleg van een vistrap met een dagje is gepiept, komt bedrogen uit. Waterschap, provincie en gemeente Venray trekken er een maand of vier voor uit. Voor de bouwvak in juli moet het waterwerk klaar zijn. Met de komst van de vispassage onder de snelweg A73 bij Smakt moet vooral de fauna in de Loobeek een boost krijgen.


Cultuurtank Limburg stelt de provincie voor het Odapark in Venray en muziekevenement Jera On Air in Ysselsteyn elk 200.000 euro aan subsidie uit te keren, verdeeld over de jaren 2023 en 2024. Dat staat in het adviesrapport van de Cultuurtank, dat onlangs naar buiten kwam. De aanvraag van het Odapark wordt als hoogste beoordeeld.


Koningsdag in Venray telt alleen maar winnaars. Een fantastische kindermarkt, live muziek en dans op de diverse podia, publiek dat geniet en de bekendmaking van de winnaars van de diverse wedstrijden die het Oranjecomité Venray had uitgeschreven. "De kinderen van de basisscholen hebben de afgelopen weken enorm hun best gedaan om de mooiste kleurplaten in te leveren. Het was voor ons als jury een hele klus om de winnaars aan te wijzen. Naar eer en geweten is het uiteindelijk toch gelukt", aldus Gerrie Peeters van het Oranjecomité. In groep 1-2 gaat de eerste prijs naar Naomi de Weert (6 jaar) van de Montessorischool. Lot Hermsen (5) van De Kruudwis wordt tweede, Ize Vonk (6) van PetrusBanden derde. In groep 3, 4 en 5 is de eerste prijs voor Marilou Kessels (5) van De Meent voor Iefke (9) van De Meulebeek en Floor (8) van de Montessorischool. In de hoogste groepen 6, 7 en 8 wint Marcelina (11) van De Krokodaris voor Senna (11) van De Hommel en Bart (11) van De Klimboom.


De eerste honderd asielzoekers voor de noodopvang in de Evenementenhal op De Voorde in Oostrum zijn gearriveerd. Het zijn alleengaande mannen die voornamelijk afkomstig zijn uit landen als Syrië en Afghanistan, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat de opvang coördineert.

Bekijk '2022 in beeld' via deze link