Januari: De detailhandel mag de deuren weer openen.
Januari: De detailhandel mag de deuren weer openen. Foto: Henk Lammen

Bekijk het jaaroverzicht '2022 in beeld' via deze link

Januari

Stichting Join us gaat sinds 2017 al de strijd aan tegen eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Vanaf begin dit jaar start het project ook in de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. De eenzaamheid wordt teruggedrongen door jongeren samen te brengen en sociaal sterker te maken. "Dat doen we met een wetenschappelijk ondersteunde methode en veel enthousiasme", vertelt Venraynaar Peter Francken, voorzitter van de raad van commissarissen van Join us, enthousiast. 


De boostercampagne van GGD Limburg-Noord komt begin januari 'op topsnelheid'. Dat meldt de gezondheidsdienst op haar website. In de eerste week van het jaar worden er 9000 vaccins per dag gegeven in de vier vaccinatiecentra in Roermond, Venlo, Venray en Weert. 'Belangrijke stappen in de strijd tegen corona', aldus de GGD.


In het jaar dat de Venrayse zwemvereniging SPIO zestig jaar bestaat, pakken donkere wolken zich samen boven de zwemschool van SPIO. Als er binnen enkele weken géén nieuwe zweminstructeurs gevonden worden, dan wordt per februari de stekker uit de zwemlessen getrokken en moeten negentig kinderen plotsklaps op zoek naar een nieuwe zwemschool. "Het is alarmfase één", vertelt SPIO-voorzitter René Houben.


Venray heeft je snel nodig, laat kersvers Limburgs gouverneur Emile Roemer half december 2021 Leontien Kompier telefonisch weten. Enkele uren later belt ze terug: "Het kan eigenlijk nu nog niet, maar ik stel me beschikbaar." Enkele dagen later, op 15 december, installeerde Roemer de 63-jarige geboren Haarlemse als de eerste vrouwelijke burgemeester van Venray. "Ik kom hier niet alleen op de winkel passen. De continuïteit van het college is gewaarborgd, Venray wordt nu bestuurd en dat is het belangrijkste. Mij viel al direct de kwaliteit van de medewerkers in dit prachtige gemeentehuis op."


De winkeliers in Venray kunnen op 14 januari na de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers opgelucht ademhalen. Na een gedwongen sluiting van meerdere weken mag de detailhandel op zaterdag 15 januari weer de deuren openen. Ook onder meer kappers en sportscholen gaan weer open. "Dit is toch heerlijk. We kunnen eindelijk weer met klanten praten in onze winkel en ze van dienst zijn. Dat hebben we echt gemist", reageert Roland Bloemen van Berden Mode.


In een betoog tijdens het Sprekersplein maakt Wouter Born gehakt van het gemeentelijke beleid om de al jarenlang durende overlast in de Vergeten Driehoek en omgeving aan te pakken. Kern van het probleem zijn de twee coffeeshops, zegt Born. "Die moeten daar weg." Hij woont met zijn gezin in de buurt die volgens zijn zeggen dagelijks de wrange vruchten plukt van de aanwezigheid van de coffeeshops.


Een presentatie van adviesbureau BMC over de stand van zaken van het onderzoek naar het cultureel erfgoed in Venray geeft nog geen duidelijkheid over de toekomstige positie van RooyNet. Wel geeft BMC richting aan waar het met de conservering en het tentoonstellen van het erfgoed naartoe zou kunnen. Samenwerken is daarbij van levensbelang. RooyNet, een website die door vrijwilligers van het Historisch Platform Venray (HPV) wordt onderhouden, is sinds voorjaar 2020 ondergebracht bij het gemeentearchief in het gemeentehuis. Eerder zit de site samen met het Venrays Museum (VM) in de Borggraaf. Geruzie dreef de twee partijen uiteen.


Tweeduizend woningen bouwen in veertien jaar is nodig om aan de woonbehoefte in Venray te voldoen. Voor 2030 moeten er al vijftienhonderd klaar zijn. Dat staat in het nieuwe woonprogramma van Venray. Ondanks de heldere presentatie ervan leven er nog vragen in de politiek. "Waar halen we de gronden vandaan?' Het is een grote opdracht", stelt Elly van Dijck (PvdA) tijdens de commissie Wonen.


De kans dat Maatschap Arts-Swinkels aan de Timmermannsweg 110 in Ysselsteyn een mestverwerkingsinstallatie met een capaciteit van 31.000 kuub drijfmest mag bouwen, is er na de commissievergadering Wonen niet groter op geworden. Alleen CDA en VVD neigen een Verklaring van geen bedenkingen af te geven aan de provincie Limburg die de vergunning verleent. Boer en buren steggelen al jarenlang over mestverwerking op die plek.