Afbeelding
Foto: Frans de Roos

Vak O: waardevol funerair erfgoed (2)

Venray | In vak O 1 van de gemeentelijke Algemene Begraafplaats Boschhuizen aan de Spurkterdijk in Venray bevindt zich een groep graven van de familie Poels (1). Daarvan is in het voorgaande artikel het graf met het Keltische kruis van Martin Poels (1840-1915) en zijn vrouw Maria Joosten (1844-1903) nader belicht. Dit artikel volgt met bijzonderheden van drie andere graven uit de groep van de familie Poels.


Rechts naast het graf van Martin Poels ligt het graf (2) van Martin’s zoon Mgr. Dr. Henri Poels (1868-1948), Venrays grote priesterzoon, theoloog met een leerstoel in Washington, sociaal werker en hoofdaalmoezenier in de mijnstreek, vele malen onderscheiden door staat en Kerk.


Op de zerk: “Hier werd begraven en zal verrijzen / Hendrikus Andreas Poels / geboren te Venray den 14 febr. 1868 / Priester gewijd 9 sept. 1891 / Overleden in den Heer 7 sept. 1948 / Wie dit leest wordt verzocht / een kort gebed te storten / voor de vergiffenis mijner zonden.”


In Venray en Nijmegen is een school naar Henri Poels genoemd, in Venray en Heerlen kreeg hij een standbeeld, in Venray en onder meer in Beek, Gennep, Gronsveld, Heerlen, Kerkrade, Schinnen, Simpelveld en ’s-Hertogenbosch is een straat naar hem genoemd.

Links naast het graf van Martin Poels ligt het graf (3) van Peter Antoon Poels (1848-1896) en zijn vrouw Petronella Janssen (1835-1901), met een 2,80 meter hoog grafmonument gehouwen uit Belgische hardsteen. Het kruis is uitgebeeld met afgeknotte boomstammen, symbolen voor het afgebroken leven. Aan die boomstammen eiken bladeren (4) en aan het kruis een krans van eikels. De eik staat symbool voor het eeuwige leven, de krans voor overwinning.


Het Latijnse kruis, symbool van het Christendom, is geplaatst op een uitgehouwen steenrots, verwijzend naar Matteüs 16,18: “Gij zijt Petrus en op deze steenrots zal Ik mijn kerk bouwen”. Op de steenrots een banderol met grafschriften. Op drie plaatsen wordt de banderol geflankeerd door een geopende bloem (5), symbool voor de voor God geopende ziel van de mens.


Links naast het graf van Peter Antoon Poels ligt het graf (6) van Jan Poels (1870-1934) en zijn vrouw Jeannette Poels (1875-1949). Jan Poels, zoon van de hierboven vermelde Martin Poels, was Limburgs gedeputeerde, lid Tweede Kamer en lid Grote Schaapscompagnie. Het graf heeft een 2,50 meter hoog zwart marmeren kruis met grafschriften in het voetblok en met het inschrift “Resurrexit” = “Hij is verrezen”. Daaronder een prachtige, in veelkleurig mozaïk ingelegde voorstelling van een engel met een palmtak, teken van de overwinning, wijzend naar de morgenster, een Christussymbool (7).


Foto en tekst: Frans de Roos. Bronnen: onder andere: Timmers: Symboliek en Iconographie; Wikipedia. Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat: Hoofdstraat 23, 5864 BC Meerlo, e-mail: venraymonumentaal@live.nl