Drukte bij de vaccinatie-locatie in Oostrum.
Drukte bij de vaccinatie-locatie in Oostrum. Foto: Antoon Jeuken

'Druk in Oostrum wordt al minder'

Venray - Oostrum | Dagelijks worden in het vaccinatiecentrum in de evenementenhal in Oostrum 4000 vaccinaties tegen het coronavirus gezet. De vaccinatiecampagne heeft volgens Jaap Wijnands, coördinator van de vaccinatiecampagne bij GGD Limburg-Noord, het hoogtepunt bereikt: "De druk in Oostrum wordt vanaf nu minder, dat komt onder meer omdat we al vroeg hebben opgeschaald qua capaciteit."


Vanaf 6 januari 09.00 uur is het tevens mogelijk om in Oostrum zonder afspraak een boosterprik te halen. Daarnaast gaat het vaccineren op die locatie sneller. De hogere priksnelheid heeft verschillende oorzaken volgens Wijnands. "We zijn begonnen met het vaccineren van de oudste inwoners en die zijn vaker moeilijk ter been. Daarnaast gaat het controleren van de documenten moeizamer. Bij jongeren gaat het proces vaak wat sneller en ook de medewerkers komen weer in een flow. Er zijn negen prikkers permanent aan het prikken. En zij zetten ongeveer veertig prikken per uur. Daarnaast wordt er van 08.00 tot 20.00 uur gevaccineerd."

Na de negen 'prikkers' zijn er ook minimaal twintig andere personeelsleden aanwezig op de priklocatie in Oostrum. Het gaat dan onder meer om beveiligers, artsen en administratief personeel. Dat het priktempo is opgeschaald, blijkt uit het feit dat er in de tweede week van november nog zo'n 1000 vaccins per dag in een bovenarm werden gezet. Nu zijn dat er 4000. Ook de coronateststraat in Oostrum is nog steeds geopend. Dagelijks worden daar zo'n 400 testen afgenomen en dat aantal is al een tijdje stabiel. Voor de scholensluiting was het aantal testen nog beduidend hoger. In totaal werden er in Venray vanaf 7 december tot begin deze week 1.201562. Vanaf 1 maart 2021 tot begin deze week zijn er in Venray 164.306 vaccins gezet. Tot in de derde week van januari wordt er twaalf uur per dag gevaccineerd in Venray, daarna wordt de capaciteit weer afgeschaald. "Dan is de grote golf geweest en schalen we terug naar de basiscapaciteit."

De vaccinatiegraad in de gemeente Venray kruipt steeds wat verder omhoog. Van alle volwassenen uit de gemeente Venray is 86 procent van de inwoners gevaccineerd en heeft 87 procent in ieder geval één prik gehad. Wekelijks maken er in de regio Limburg-Noord tussen 200 en 400 mensen een afspraak voor een éérste, tweede of derde prik. "Derde prikken zijn er voor mensen met een verstoord immuunsysteem. Een derde prik is dus wat anders dan een boosterprik op oppepprik. Er worden nu onder meer bijvoorbeeld nieuwe prikafspraken gemaakt voor kinderen of mensen die een tijd in het buitenland zijn geweest. Ook zijn er nog steeds mensen die gelukkig het besluit maken om zich alsnog te laten vaccineren."

Afbeelding