Afbeelding
Foto: oude foto

Pater Ammerlaan

Venray | Als zoon van Cornelis Jacobus Ammerlaan en Johanna Maria van der Drift werd Nicolaas Anthonius Franciscus op 17 maart 1884 in Vrijenban (in 1921 opgeheven als zelfstandige gemeente en sindsdien vallend onder Delft) geboren.


Sinds zijn religieus leven droeg hij de naam pater Gustaaf Ammerlaan. Hij werd op 6 maart 1910 door mgr. Drehans tot priester gewijd en verbleef in het Minderbroeders klooster in Weert. Daarna werd hij assistent-pater in Megen. In Alverna in Wijchen was hij eerst assistent-pater en werd vicaris.


Na de Eerste Wereldoorlog ging hij terug naar Megen en bleef daar in de zielzorg tot 1925. Hij vervolgde zijn weg naar Nieuwe Niedorp (Noord-Holland). In 1933 kwam hij naar Venray en werd hij benoemd tot rector van de psychiatrische instellingen St. Anna en St. Servatius.

Op medische gronden kreeg pater Gustaaf vervolgens in 1935 het advies om het wat rustiger aan te doen. Vanaf dat moment concentreerde hij zijn werkzaamheden op St. Anna en stootte hij St. Servatius af.


De heer Schim van der Loeff, geneesheer –directeur van St. Anna, maakte hem wegwijs op het gebied van psychiatrie. In 1937 werd hij rector van alleen St. Anna. Langzaamaan vertrokken de paters uit Venray, maar op eigen verzoek mocht hij met enkele mede-paters in Venray blijven.

In maart 1970 vierde hij zijn zestig jarig priesterfeest. Zelfs na zijn pensionering droeg hij elke ochtend de H. Mis op.
Minderbroeder Gustaaf Ammerlaan o.f.m. is op 19 februari 1980 op 95-jarige leeftijd in Venray overleden.

 Kort tevoren maakte weekblad Peel en Maas nog melding van het feit dat hij de op een na oudste inwoner van Venray was.

Bron: Museum Psychiatrie Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.