Inwoners Castenray protesteren tegen biomassacentrale

CASTENRAY | Enkele bezorgde inwoners uit onder meer Castenray protesteerden donderdag 9 december bij het gemeentehuis van Horst (waar een voorbereidende gemeenteraadsvergadering werd gehouden) tegen de plannen voor een nieuwe biomassacentrale aan de Schengweg in Horst. Die locatie ligt dicht bij Castenray. De inwoners vrezen voor 'gevaarlijke luchtvervuiling, verkeersoverlast en milieuschade'. Woensdag 5 januari bespraken de dorpsraden van Castenray en Oirlo de plannen in de buurgemeente Horst aan de Maas.  

                                         

Bert Arts, voorzitter van Dorpsraad Castenray, en secretaris Wil Janssen zijn op de hoogte van de plannen, maar weten er ook niet het fijne van. "Tijdens het Dorpsradenoverleg Oirlo - Castenray van deze week zullen we er wel meer over horen." In het Castenrayse dorpsblad De Schans deden enkele inwoners van het dorp onlangs hun beklag over de biomassacentrale. Wie dat zijn, weten Arts en Janssen niet. Tijdens de voorbereidende raadsvergadering van 9 december, maakten drie omwonenden uit Horst gebruik van het spreekrecht. 'Meer dan zestig mensen uit onder andere Castenray volgden buiten in de winterkou de raadsvergadering via videoscherm dat we daar zelf hadden neergezet', liet een bezorgde Castenrayse inwoner in De Schans weten. Vanwege de coronaregels waren ze niet welkom in de raadszaal.


Wat gaat er eigenlijk gebeuren aan de Schengweg? Aan die weg liggen meerdere grote kassen die warm moeten worden gestookt. Dat gebeurt nu met gas, maar in 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. De protestgroep heeft een uitgesproken mening over biomassacentrales: 'Onderzoeken wijzen uit dat de lucht van een biomassacentrale 50 procent meer vervuild dan met gas. Vooral inwoners van de Norbertuswijk, Castenray en Meterik krijgen straks te maken met de gevaarlijke luchtvervuiling. Maar is het nodig om het gehele jaar door gewassen te telen? Zijn er gewassen die minder energie nodig hebben? Daarbij gaat het ook nog eens om gewassen die merendeels bestemd zijn voor de export.'


In Horst zorgt de installatie Vuursaam aan de Molenveldweg nu al veel overlast, melden media. Vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu zijn subsidies op biomassacentrales op 1 juli van dit jaar in Nederland afgeschaft. Voor de nieuwe biomassacentrale is al een subsidie toegekend van 25 miljoen euro. Zonder deze subsidie is de centrale niet rendabel. De Horster wethouder Rudy Tegels (CDA), beloofde buurtbewoners in februari 2021 dat er een bewonersbijeenkomst zou komen, meldt de bezorgde inwoner van Castenray. 'Maar de buurt weet officieel nog van niets'. 


Omwonenden hebben zich inmiddels verenigd in de Werkgroep Schone Lucht. De bewoners vragen de gemeenteraad op korte termijn om duidelijkheid en openheid. Ze willen dat de gemeente zich houdt aan het door haarzelf ondertekende Schone Lucht Akkoord 2020. Evenals Venray ondertekende ook Horst een convenant om alles in het werk te stellen de gezondste regio te worden. CDA en Essentie (de twee grootste partijen in Horst) namen volgens toehoorders (nog) geen standpunt in aangaande de biomassacentrale. Alle andere partijen, samen een minderheid in Horst aan de Maas, zijn tegen. Wordt in januari vervolgd.