Aantal speellocaties van drie naar twee, Haalakker wordt ook ontmoetingsplek

OIRLO | De commissie Speeltuinen adviseert Dorpsraad Oirlo het aantal speeltuinen in het dorp te verkleinen van drie naar twee. Dat wil zeggen dat de speellocatie aan de Leng komt te vervallen en bij de Kerkhoek en op de Haalakker een upgrade krijgen.


Goed beschouwd vervallen twee speelplekken in het dorp. Want het trapveldje bij de Deputé Petersstraat wordt verplaatst naar de Haalakker. De dorpsraad verzocht de speeltuinencommissie eens kritisch te kijken naar de verschillende speellocaties in Oirlo. Daar gaf de commissie enkele maanden terug gehoor aan. Op dit moment kunnen kinderen terecht op plekken bij de Leng, Kerkhoek en Haalakker. De speeltoestellen op de beide schoolpleinen vallen buiten de reikwijdte van dorpsraad en commissie. 


Voor de speeltoestellen die door de gemeente worden geplaatst, geldt een bepaalde 'houdbaarheidstermijn'. Na die termijn komt er budget beschikbaar voor nieuwe toestellen. Voor veel speeltoestellen in Oirlo is deze termijn verstreken, waardoor de commissie aan de slag kon. Na overleg met de gemeente kwam de commissie tot de volgende conclusies.  Niet alleen krimpt het aantal speellocaties van drie naar twee, tevens wil de commissie de twee overgebleven speelplekken aantrekkelijker en uitnodigender maken voor de jeugd. De bedoeling is dat het beschikbare budget hierbij niet wordt overschreden. Wat er met de opengevallen ruimte aan de Leng moet gebeuren als de toestellen weg zijn, is nog niet bekend. Wel heeft de commissie de gemeente geadviseerd daar een groenstrook aan te leggen met extra parkeervakken. Dat komt de veiligheid ten goede bij school, tijdens het ophalen en brengen van de schoolkinderen.  

Niet alleen maar speeltoestellen, ook veldjes voor voetbal en volleybal 

De Kerkhoek moet vooral een speelparadijsje worden voor de jongste kinderen in de leeftijd tot ongeveer zes jaar. Momenteel staat daar één speeltoestel, dat worden er waarschijnlijk meer. De locatie op de Haalakker moet vooral een een sport- en speelgelegenheid worden voor de oudere jeugd, zo laat de commissie in dorpsblad 't Krèntje weten. Behalve een aantal speeltoestellen en het trapveldje van de Deputé Petersstraat wordt er ook een volleybalveldje aangelegd. De Haalakker moet volgens de commissie op die manier niet alleen een plek worden die uitnodigt om te spelen, maar ook een locatie waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten.