Kapel in circa 1930. Rechts twee leden van de Koninklijke Marechaussee, de wachtmeesters Theunissen (l.) en Vroon.
Kapel in circa 1930. Rechts twee leden van de Koninklijke Marechaussee, de wachtmeesters Theunissen (l.) en Vroon. Foto: Heemkunde Castenray

Het einde van een tijdperk

Algemeen Castenray Religie

Per 1 januari 2022 is de kerk van Castenray gesloten en is er een einde gekomen aan een lange periode van religieuze activiteiten in het Castenrayse godshuis. Voor de oorsprong van dit godshuis moeten we ver terug in de geschiedenis. Hoe ver precies, is moeilijk te zeggen, omdat we ons alleen maar kunnen baseren op wat vastgelegd is. In elk geval bestaat er een oud document over de wijding van een altaar in 1434 in Castenray.

Met instemming van de Venrayse pastoor Hermannus Greve gaf de bisschop van Luik op 23 januari 1434 toestemming voor de wijding van een altaar, gewijd aan Sint-Matthias. ‘Johannes bij de genade Gods en van de Apostolische Stoel Bisschop van Luik, aan allen tesamen en ieder voor zich tot wie dit schrijven van ons komt, heil in hem, die ware Heil is van alle getrouwen van Christus als zij tot Hem bidden om verlossing. Wij volgen onze geliefde kinderen, de inwoners en de gehele gemeenschap van bewoners van het dorp Casterloe van de parochie van Venraede in ons Luikse Diocees voortdurend met gepaste aandacht, in het bijzonder bij wat zij voor ogen hebben ter vermeerdering ven de eredienst aan de Heer. Met genoegen haasten wij ons daarom o..