De toneelgroep D.OE.T. organiseerde jaarlijks een toneelavond.
De toneelgroep D.OE.T. organiseerde jaarlijks een toneelavond. Foto: oude foto

Toneelvereniging D.OE.T

Venray | De vereniging D.OE.T. vindt z'n oorsprong in handboogschutterij De Eendracht. Het was de gewoonte dat deze vereniging jaarlijks een toneelavond organiseerde. Het doel was eigenlijk tweeledig. Ten eerste, de leden en donateurs een mooie ontspanningsavond bezorgen en ten tweede de kas wat bij spekken. 


Deze toneelavonden vonden reeds plaats toen de handboogschutterij haar thuisbasis bij café Manders had (tot ongeveer 1938) en werden na de verhuizing naar café Van Gassel daar voortgezet. In de laatste jaren van de tweede wereldoorlog werden de toneelavonden niet meer gehouden. Men moest bij de cultuurkamer zijn aangesloten die bepaalde welke stukken men mocht spelen. Deze bemoeienis wenste men niet en daarom werd er helemaal niet gespeeld.


Na de oorlog wilden de toneelspelers op eigen benen staan. Het hoofd van de lagere school, meester Claessens nam het voortouw en in 1945 werd de toneelvereniging Door OEfening Toneel (D.OE.T) opgericht. Deze vereniging had een probleem: men had geen ruimte om voorstellingen te geven.


Zaal Van Gassel was namelijk ingericht als noodkerk. In die jaren repeteerde men in het café en werden de toneelstukken in Leunen in de Bondszaal opgevoerd. Met Kerstmis 1949 werd de nieuwe Veulense kerk in gebruik genomen waardoor de zaal weer beschikbaar kwam voor toneeluitvoeringen. De toneelspelers lieten er geen gras over groeien, want begin januari 1950 speelden zij weer een toneelstuk in de zaal. Onder invloed van het nieuwe fenomeen televisie, nam in het midden van de jaren 60 de belangstelling voor toneeluitvoering sterk af en werd de vereniging door het bestuur in de mottenballen gelegd. Niet opgedoekt, maar wachtend op de dag dat toneelspelen en toneelkijken in Veulen weer in grote belangstelling komt te staan.


Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.