Bij het kiezen van een nieuwe club houdt Fenne Smits rekening met zijn kinderen.
Bij het kiezen van een nieuwe club houdt Fenne Smits rekening met zijn kinderen. Foto: Rikus ten Brücke

Afscheid door voordeur

Venray | Fenne Smits (31) vertrekt aan het einde van dit seizoen na zes jaar als hoofdtrainer bij SV United. Daarmee komt er een einde aan een bijzondere periode. Onder Smits groeiden de blauwhemden uit van een vijfdeklasser tot een stabiele derdeklasser. 


Het is tegenwoordig bijna een unicum in trainersland: zes jaar lang dezelfde ploeg trainen. Toch was dat de lengte van de periode waarin trainer Fenne Smits aan het roer stond bij SV United. Weinig verwonderlijk, want met twee promoties en het doorgroeien naar een stabiele derdeklasser viel er meer dan genoeg te beleven in de jaren waarin Smits in de dug-out zat. Toch besloot hij een tijdje terug om definitief te stoppen als eindverantwoordelijke. “Zes seizoenen is een lange periode. Het is een hele mooie tijd geweest. Zo werden we in het seizoen 2018-2019 kampioen in de vijfde klasse. In datzelfde jaar werden we uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar in Venray. Een half jaar later promoveerden we naar de derde klasse”, somt Smits de hoogtepunten op.

Waar het debuutseizoen van United in de derde klasse na twee speelrondes in de competitie werd stilgelegd, liet het elftal vorig seizoen met een negende plaats zien een stabiele derdeklasser te zijn. “Vorig seizoen wist ik voor mezelf al dat ik nog één keer wilde verlengen”, aldus Smits. “Ik wilde zien hoe het team zich gedurende het vorige seizoen zou ontwikkelen. Op een gegeven moment weet je dat de opwaartse lijn gaat stagneren en je het wat zwaarder en lastiger krijgt. Voor mij was het belangrijk en interessant om die fase met de groep mee te maken. Het was een bewuste keuze om dit seizoen nog te blijven, maar ik wist ook dat ik na dit seizoen hoe dan ook ging stoppen bij United. Voor wat betreft de randzaken had ik nog wel tien jaar bij de club kunnen blijven, maar soms voel je dat je een nieuwe prikkel nodig hebt.” 

Waar de in Venray woonachtige Smits die nieuwe prikkel gaat verwezenlijken, is nog ongewis. Als het aan hem ligt, blijft hij wel in de buurt werkzaam als trainer. “Mijn thuissituatie is in de afgelopen jaren veranderd. Met twee kleine kinderen zal ik bijvoorbeeld niet snel richting Nijmegen gaan, zoals ik in het verleden wel deed. Met United hebben we nu gesnuffeld aan de derde klasse. Het trekt me ook om een niveautje hoger te kijken. Ik heb mijn UEFA B-diploma behaald, dus ik mag tot en met de tweede klasse trainen. Een uitdaging op tweede- of derde-klasseniveau spreekt me aan. Ik vind het daarnaast interessant om een plan te maken voor een langere periode en met een jonge, frisse groep aan de slag te gaan. Op die manier kan ik echt aan een team bouwen. In dat opzicht heb ik namelijk wel ideeën hoe je een club en selectie verder kunt brengen.”  Het is één van de belangrijkste dingen waar hij voor staat: een goede teamsfeer. Het eerste elftal van United verzamelt zich zondagmiddag steevast na het laatste fluitsignaal in een grote cirkel op het hoofdveld. Smits neemt dan altijd het woord, waarna de spelers samen een cooling down doen. Een treffend voorbeeld. "Uit het groepsproces heb ik altijd veel energie gehaald. Ik denk dat dat de basis is geweest voor de resultaten die we hebben geboekt in Wanssum. Ik zou niet op een andere manier kunnen werken dan dat ik nu heb gedaan. Je moet je als trainer niet alleen focussen op de eerste vijftien spelers, maar alle spelers betrekken.” Dat zal Smits de komende maanden blijven doen bij United. Wie weet wordt het gefeest ten tijde van de promoties dan nog eens dunnetjes overgedaan. Al is het maar omdat United dan opnieuw bewezen heeft een stabiele derdeklasser te zijn.

Afbeelding