De basisschool in Vredepeel wordt verbouwd.
De basisschool in Vredepeel wordt verbouwd. Foto: Rikus ten Brücke

Aan de slag nu met school

Vredepeel | Het schoolgebouw is gekocht, de inwoners staan samen met de aannemer klaar om het karakteristieke pand te verbouwen tot vier woningen. "In februari willen we beginnen", laat Alex Vreugdenhil weten. "Voor de bouwvak kunnen de eerste bewoners erin." 


Vreugdenhil is voorzitter van Regina Pacis Vredepeel, de stichting die woensdag het schoolgebouw voor een euro overnam van de gemeente Venray. Nu de handtekeningen bij de notaris zijn gezet, is het tijd de mouwen op te stropen. Laat dat maar aan de Vredepelers over. Het bewijs dat ze dat kunnen staat in de achtertuin van de school: de nieuwe dorpsaccommodatie met een inpandige kerk. "Nu de school nog", zegt Piet van der Zanden, de secretaris van de stichting. "Dan is het dorp klaar voor de toekomst. Aan de randen van het dorp wordt nu nog gebouwd, er zijn plannen voor nog meer woningen. Het dorp krijgt een nieuw aanzien. We kunnen dan voorlopig weer vooruit."

De geschiedenis van de school is relatief kort. In september 1958 opende de school Regina Pacis, in 2011 sloot de school. Niet alleen vanwege een gebrek aan kinderen, het past ook in het beleid van de scholenkoepel SPOV. Een mooi weetje: in 2019 kwam het Vredepeelse schoolpand als beste uit bus als het gaat om de monumentale waarde in de Wederopbouwperiode (1940-1965). Op alle vijf facetten (cultuurhistorisch, architectonisch,  stedenbouwkundig, gaafheid en zeldzaamheid) behaalde Regina Pacis als enige de volle score. Veertien Venrayse scholen van na de Tweede Wereldoorlog werden beoordeeld.

Voor ons aanleiding om zuinig met het gebouw om te gaan, zegt Van der Zanden. Dat gebeurt ook. In het schoolpand in Vredepeel zat enkele jaren antikraak om het pand te bewaken en aan het uiterlijk van het pand wordt niet getornd. Binnen wordt wel de sloophamer ter hand genomen. De klaslokalen en het gymzaaltje worden verbouwd tot vier huurwoningen die de stichting in beheer krijgt. De (ver)bouwkosten liggen tussen de 850.000 en 900.000 euro, laat penningmeester Mat Classens weten. "Financieel is het allemaal rond. De gemeente draagt bij, de provincie, fondsen en de KNHM (Heidemij) doen ook een duit in het zakje. Tevens kochten dorpsbewoners obligaties en ze steken er ook nog eens samen op vrijwillige basis tweeduizend werkuren in. Mooi is dat de parochie een appartement van de stichting kocht. Samen met de andere drie verhuurt de stichting ook die woning." Natuurlijk ontbreken enkele parkeerplaatsen niet en het voormalige schoolplein wordt omgetoverd tot een dorpstuin. "Voorwaarde is dat die tuin vrij toegankelijk is", zegt Van der Zanden. "Daar zorgen we dan ook voor." Elke woning krijgt een berghok. Daarvoor worden de oude fietsenstalling verbouwd. 

De stichting wil de woningen bestemmen voor inwoners uit Vredepeel of die een verwantschap met het dorp hebben. "Momenteel zijn er al vier mensen die belangstelling hebben", zegt Classens. "We maken binnenkort bekend voor welke datum andere belangstellenden zich nog kunnen melden. Mochten toch te weinig eigen inwoners zich melden, dan zijn ook mensen van buiten welkom." Maar eerst neemt het dorp zaterdag 10 december afscheid van de school. Tussen 13.30 en 16.30 uur is de school open voor oud-leerlingen en -leerkrachten, die de school voor de laatste keer in oude staat willen zien. "Maar iedereen die wil, kan komen kijken", zo besluit Vreugdenhil.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding