Werkgroep geeft Bodemzorg advies over onderzoek

MERSELO | Bodemzorg Limburg (BL) wil samen met de gemeente Venray uitgebreid onderzoek laten doen naar het (grond)water bij de oude vuilstort in het Venrays Broek. BL, eigenaar van de vuilnisbelt, wil op die locatie een zonnepark bouwen. Maar waar moet eigenlijk onderzoek naar worden gedaan? BL-directeur Sven Jacobs won daarover advies in bij de Werkgroep Behoud Natuur Venrays Broek. "Zij weten wat daar hand was en is."


Door Henk Baltussen


De werkgroep dook wat oude documenten op en kreeg informatie uit 'eerste hand' over wat er vanaf 1967 tot 1982 (toen de stort op slot ging) aan afval in het Venrays Broek is gedumpt. Uit een document uit 1997 van adviesbureau Tauw Milieu uit Best blijkt dat in elk geval Rank Xerox en NestlĂ© daar veel chemisch en en bedrijfsafval hebben gestort. NestlĂ© kiepte daar onbruikbare aardappelen, slib en aardappelschillen met 12 procent natronloog neer, Xerox onder andere tonerafval.  


Ammonium

De Provinciale Waterstaat Limburg ontdekte in 1984 dat het water (deels afkomstig uit de stort) in de percolatiesloot bij de belt en het ondiepe grondwater duidelijk zijn verontreinigd. In het slootwater zat chloride, ammonium, nitraten en nitrieten in het grondwater ammonium, fosfaat en zware metalen. Bij controles in daaropvolgende jaren namen de concentraties iets af.

Uit info van personen uit de 'eerste hand' blijkt dat Xerox buiten sluitingstijd illegaal vaten stortte, hetzelfde deed een voormalige Venrayse tapijtfabriek met productieafval. De werkgroep benaderde met deze gegeven Informatiepunt Leefomgeving om advies in te winnen op welke stoffen het water bij de stort moet worden onderzocht. 

Bodemzorg Limburg krijgt het advies om een vooronderzoek en een verkennend bodemonderzoek te doen bij tien grondwatermonsterpunten. Bij afwijkingen moet nader bodemonderzoek volgen om de ernst en omvang van de verontreiniging vast te stellen. Tevens wil de werkgroep dat BL de (dikte van) deklaag op de belt in kaart brengt, om mogelijke risico's in beeld te krijgen.  In het onderzoek als voorbereiding op het ontwerpbesluit voor het zonnepark is een vooronderzoek niet opgenomen, constateert de werkgroep die de conclusies van Tauw Milieu als 'zeer zorgelijk' ziet. 'Moet je straks wel mensen de vuilnisbelt op sturen voor werkzaamheden', is de vraag aan BL-directeur Jacobs. 


Offertes

Jacobs zegt blij te zijn met de medewerking van de werkgroep. "De gemeenteraad uitte onlangs zorgen over de mogelijke verontreinigingen bij de stort. De wethouder proefde die zorgen en wil nu uitgebreider onderzoek daar naar doen. Omdat ik in het verleden in het grondonderzoek werkzaam was weet ik wel ongeveer naar welke stoffen gezocht moet worden. Dat bleek ook uit de brief van de werkgroep. Die wil misschien ook onderzoek doen. Dan is het goed als we dat op elkaar afstemmen. Om te voorkomen dat je appels met peren gaat vergelijken. De gemeente wordt de opdrachtgever van het onderzoek en zal enkele offertes laten uitbrengen door enkele bureau's. Het zal volgend jaar worden voordat die onderzoeken worden uitgevoerd. Super dat de gemeente dit doet. Het is wel wat vreemd dat de stort al veertig jaar op slot is en dat dit alles nu pas weer aan de orde komt."


Vragen GroenLinks

Onlangs stelde GL-commisielid Karin Hoedemakers de gemeente Venray vragen naar aanleiding van de inloopbijeenkomst op 9 november over het zonnepark in het Venrays Broek. Bodemzorg Limburg verstrekte die avond informatie over de zonneweide. Hoedemakers kwam erachter dat het onduidelijk is wie de monitoring regelt van het water in de sloot bij de stort, voordat dat water naar de zuiveringsinstallatie gaat. 

Hoedemakers: "Bodemzorg Limburg wist als eigenaar van het gebied hier niets van, en ook de wethouder (Erik van Daal red.) kon op dat moment niet met zekerheid zeggen of het waterschap dit doet." Uit de antwoorden blijkt dat BL als eigenaar van de oude stortplaats verantwoordelijk is voor het hemelwater dat op de belt valt en afvloeit naar de percolaatsloot. BL is daarom ook verantwoordelijk voor monitoring van het slootwater dat jaarlijks door een onafhankelijk milieuadviesbureau wordt onderzocht in opdracht en op kosten van BL, zo laat de gemeente weten. Mocht de verontreiniging onacceptabel hoog zijn, dan worden in overleg met het waterschap nadere stappen gezet. Ook hier staat BL wat betreft uitvoering en bijbehorende kosten aan de lat.

Naar aanleiding van de antwoorden stelde Hoedemakers deze week de gemeente vervolgvragen. Ze wil graag de rapporten van die jaarlijkse monitoringen inzien en ze is benieuwd naar welke mogelijke verontreinigingen onderzoek is gedaan.