Het bestuur van de Stichting Antoniushof met Bert Arts, Wil Gommans, Annie Timmermans, Sef Janssen, Hans Geurts (v.l.n.r.).
Het bestuur van de Stichting Antoniushof met Bert Arts, Wil Gommans, Annie Timmermans, Sef Janssen, Hans Geurts (v.l.n.r.). Foto: Antoon Jeuken

Nieuwe bestemming basisschool

Veulen | De Antoniusschool in Veulen werd in 2014 gesloten en na jarenlang zoeken naar een passende oplossing, is er eindelijk een nieuwe bestemming gevonden voor het schoolgebouw. Er komen vijf appartementen voor senioren uit Veulen in het oude schoolpand. Stichting Antoniushof ontvangt vrijdag de sleutel van de voormalige basisschool. Annie Timmermans, voorzitter van Stichting Antoniushof, hoopt dat de verbouwing over een halfjaar klaar is. "Het is ambitieus en sommige mensen verklaren me voor gek, maar ik denk dat het haalbaar is."


Om de verbouwingskosten zo laag mogelijk te houden, wil Timmermans veel werk verzetten met vrijwilligers. "Op die manier hopen we de extreem hoge bouwprijzen van dit moment een beetje te compenseren. We hebben al enkele vrijwilligers gesproken. Als eerste gaan we al het asbest saneren. Daarna zullen er eerst sloopwerkzaamheden plaatsvinden alvorens we kunnen beginnen met de opbouwfase."

De appartementen zijn allemaal tussen de 70 en 80 vierkante meter groot en worden niet meer aangesloten op het gasnet. Ook komen er zonnepanelen op het dak en wordt er een gezamenlijke huiskamer georganiseerd waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten als daar behoefte aan is. Tijdens de verbouwing worden veel authentieke details bewaard. Zo blijven de vloeren in de gang hetzelfde en ook de herkenbare basisschoolkapstokken blijven aan de muur bevestigd. "Ook het schoolplein blijft voor het grootste gedeelte intact. Zo zoeken we nog een invulling voor de zandbak en er worden bergingen gecreƫerd voor de bewoners."

Om het project in goede banen te leiden is er een ervaren werkgroep samengesteld en uiteindelijk is daar Stichting Antoniushof uit ontstaan. Het bestuur wordt gevormd door Annie Timmermans, Bert Arts, Wil Gommans, Hans Geurts en Sef Janssen. Arts was eerder de kartrekker voor een vergelijkbaar project in de oude basisschool van Castenray. Daar werd residence De Stek op poten gezet. De te realiseren appartementen zijn nog niet besproken, maar volgens Timmermans wordt tijdens de informatieavond bekendgemaakt wanneer de inschrijving wordt geopend. "We weten dat er voldoende animo is en hopelijk zorgt het project voor een betere woningdoorstroom in het dorp. Dat zou voor de jeugd uit Veulen een goed teken zijn."

Hoewel het project al lang loopt, heeft Timmermans vooral veel zin in de volgende fase. "Ik heb als klein meisje les gehad in het schoolgebouw en mijn kinderen hebben hier ook lessen gevolgd. Zij waren de derde generatie van onze familie op deze school en het is dan wel bijzonder om de school nu mede te gaan verbouwen tot appartementen. Het is mooi dat het schoolgebouw een tweede leven krijgt."

Op zaterdag 10 december krijgt iedereen de kans om nog een keer door de oude school te lopen voordat de verbouwing gaat beginnen. De schooldeuren zijn dan geopend van 10.00 tot 12.30 uur. Ook kan dan de tekeningen van de appartementen bekeken worden n het bestuur van de Stichting en leden van de werkgroep zijn aanwezig om de bezoekers te woord te staan. Er wordt op dinsdag 13 december een infoavond over de verbouwing gehouden in De Hoefslag. Deze avond begint om 19.30 uur.

Renovatie begint komende week met asbestsanering
Afbeelding