DRO over een andere boeg

HEIDE | Het Dorpsradenoverleg Venray (DRO) gaat minder vergaderen en met werkgroepjes bepaalde thema's bij de kop pakken. "Wij hopen zo op meer betrokkenheid van de dorpen met de DRO", zegt Leon Janssen, voorzitter van het DRO en van de Dorpsraad Heide.


De vergaderfrequentie van het DRO gaat terug van een keer in de maand naar eens in de twee maanden. Dat wil niet zeggen dat in die tussentijd wordt stilgezeten. Er worden meerdere werkgroepjes op poten gezet die zich elk bezighouden met een specifiek thema dat in alle dorpen speelt. Janssen: "Denk hierbij aan wonen, zorg en kermis, aan leefbaarheid. Onder dat laatste kan natuurlijk veel vallen. Andere voorstellen voor een werkgroep zijn welkom. We bekijken dan of dat al binnen een al bestaande werkgroep kan worden ingepast, of dat het een nieuwe wordt. Die werkgroepen overleggen in de periode tussen de reguliere DRO-vergaderingen waar dan de thema's aan bod komen." De dorpen zelf zorgen voor de bemensing van de werkgroepen. "Dat hoeven geen dorpsraadsleden te zijn", geeft Janssen aan. "Er zijn genoeg dorpsbewoners die heel veel kennis hebben over een bepaald onderwerp of thema, maar niet in de dorpsraad zitten. Die mensen zien we graag in een werkgroep terug."

Janssen merkt dat de betrokkenheid van de dorpen bij het DRO minder wordt. "De coronatijd heeft daaraan bijgedragen, sommige dorpsraden worstelen met onderbezetting en hebben moeite om iemand naar het DRO af te vaardigen. Hier in Heide hebben we daar ook mee te maken." Het college van Venray liet onlangs weten het DRO nog steeds als een belangrijke gesprekspartner te zien bij bepaalde onderwerpen, zei Annemarie van Kruijssen onlangs nog tijdens de Leunense dorpsraadvergadering die zij voorzat. Zij zag wel wat in de oprichting van de werkgroepjes energietransitie en kerkenvisie. "Daarin kunnen dorpen wat voor elkaar betekenen. De gemeente wil steun geven met het leveren van een ambtenaar voor elke werkgroep." Leon Janssen: "We proberen een jaar lang deze werkwijze uit. Daarna beslissen we of we er verder mee gaan." Maandag 12 december vergadert het DRO. Dan komt de kerkenvisie aan bod.