De judoploeg van Groot-Brittannië pakt even rust.
De judoploeg van Groot-Brittannië pakt even rust. Foto: Rikus ten Brücke

Primeur voor Venray

Venray | Ruim tweehonderd judoka's met een beperking uit dertien landen streken afgelopen weekeinde neer in Venray voor het internationale toernooi van Sportinstituut Verhagen. De deelnemers betraden met veel enthousiasme de tatami in sporthal De Wetteling.


Na afwezigheid van enkele jaren vanwege de coronapandemie kon het judotoernooi eindelijk weer plaatsvinden. Het internationale treffen leverde deze keer voor Venray een primeur op. Het was namelijk voor het eerst dat er een judotoernooi werd georganiseerd in Nederland voor visueel beperkten. "Het is een mooie primeur en dat is mogelijk geweest dankzij ons netwerk", vertelt Rudi Verhagen van Sportinstituut Verhagen enthousiast. "We hebben in al die jaren veel contacten opgebouwd en die hebben we ook tijdens de coronapandemie kunnen onderhouden. We hebben de contacten online warmgehouden en we zouden in eerste instantie blij zijn met in totaal honderd deelnemers, maar we hebben nu ruim 220 deelnemers en dat is echt prachtig."

Het eendaagse toernooi startte zaterdag in alle vroegte. Er waren wat opstartprobleempjes, maar daar merkten de deelnemers en de bezoekers niks van. "Zeker de opstartfase is voor ons als organisatie heel hectisch, maar we hadden alles onder controle. De judomatten zijn hier in kleur en alle deelnemers krijgen ook een deelnemerskaart in de kleur van de mat waar ze op spelen. Op die manier weet iedereen waar hij of zij in actie komt. Tevens hebben we een demonstratie gepland en daarna is de prijsuitreiking."

Een van de deelnemers is Jurgen van der Heijden uit Venray. Hij doet al jaren mee aan het internationale toernooi en genoot ook nu weer met volle teugen. "Het is altijd leuk om hier mee te doen. Helaas heb ik niet gewonnen. Dat is wel jammer, zeker omdat het toernooi in Venray is, maar het plezier staat voorop en dat heb ik zeker."

Het judotoernooi wordt normaliter een keer per twee jaar georganiseerd. Verhagen onderzoekt of het mogelijk is om het toernooi jaarlijks te laten terugkomen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding